Създават доброволни отряди от огнеборци в областта

В областна администрация Кърджали се състоя обучение във връзка с приетата от МС през м. юни „Наредба за създаване и организиране дейността на доброволните формирования за предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях”. В него взеха участие представители на общините и ръководствата на Областното управление и Общинските служби „Пожарна безопасност и защита на населението”. Обучението бе открито от заместник-областния управител Асен Тюрдиев, който изтъкна необходимостта от разширяване на доброволческата мрежа и подобряване на взаимодействието между гражданите и институциите в случай на природни катаклизми и аварии. Началникът на ОУ „ПБЗН” комисар Христо Тодоров сподели немския опит в предотвратяването на бедствия. „Там провинция с 4,5 млн души население разполага с 2 250 противопожарни служби с 55 000 огнеборци, като по-голямата част от тях са доброволци”, обясни той. За сравнение в цяла  България пожарникарите са около 8 000, а службите ПБЗН – към 300, което, според специалистите, е крайно недостатъчно.

Освен запознаване с Наредбата, целта на обучението бе да бъдат подпомогнати кметовете при пререгистрация на вече съществуващите отряди и създаването на нови.

В момента само две общини в областта – Ардино и Крумовград разполагат с доброволни формирования. До 25 декември 2012 г е срокът за тяхната пререгистрация. Предстои да бъдат сформирани отряди и в останалите общини, които да обслужват отдалечените, труднодостъпни населени места. Те ще наброяват между 15 и 35 доброволци, съобразно броя на жителите. Обособяването им ще става с решение на ОбС. Средствата за издръжката им ще бъдат осигурени от държавния бюджет.  Разяснени бяха механизмите за финансово обезпечаване на доброволните формирования, условията за подбор, правата на доброволците, обучаването им, набавянето на екипировка и техника, рисковете и възнагражденията, както и възможностите да им бъдат предоставени за ползване сгради и оборудване с отпаднала необходимост. Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини