Юсуф от Истанбул се пребори за коча в Горно Прахово

21-годишният Юсуф Гюлер от Истанбул пребори всички пехливани и спечели коча на традиционния турнир по свободна народна борба в ардинското село Горно Прахово.

Във финалната схватка, националният състезател на Турция победи с туш след оспорван двубой сънародника си Волкан Хасан, бронзов медалист от световното първенство по борба  за юноши в Баку, Азербайджан. Преди това Юсуф надигра с точки 45-годишният ветеран Гюнай Ахмед от Горно Прахово, бивш републикански първенец на България през1985 г.

Кочът, който е традиционна награда за най-добрия борец, бе връчен на победителя от кмета на община Ардино Ресми Мурад и местният бизнесмен Емин Емин, основен спонсор на състезанието.

„За пръв път печеля традиционните борби в Горно Прахово. Преди две години на финала се контузих и изпуснах „баша” в последния момент. С група приятели ще се съберем и ще направя чеверме, сподели развълнуван Юсуф Гюлер. Той е шампион за юноши на Турция, и тренира борба в университетския отбор на Аксарай в Истанбул. Родителите му се изселват в южната ни съседка през 1989 година от Горно Прахово.

Въпреки близо 40-градусовата жега в неделя, стотици жители от региона и изселници от Турция, Белгия, Холандия, Кипър бяха дошли да гледат народните борби в Горно Прахово. В надпреварата участваха над 150 борци от околните села, както и от Стремци, Три Могили, Кърджали, Мадан, Асеновград и Истанбул, Бурса, Измир, Гебзе, Турция. Участниците бяха разпределени в три възрастови групи – деца, юноши и мъже. Главен съдия беше изтъкнатият борец, бивш треньор и учител от Горно Прахово Рамадан Емрула (Шен), а негов помощник световният шампион на България Якуб Юзден от Стремци. Те споделиха, че турнирът е преминал на високо ниво и при добра организация. Както се очакваше срещите се изиграха в спортсменски дух, а състезателите показаха отлична физическа подготовка и високо техническо майсторство.
При мъжете в категория до 70 кг. първи стана Волкан Хасан, следван от
Али Емин от Боровица и Рейхан Бобали от Горно Прахово, а в категория над 70 кг. приза грабна Юсуф Гюлер, втори остана Апти Местан, а трети Сафет Ахмед, и двамата от Три могили. Всички призьори получиха парични премии от спонсора на състезанието Емин Емин.

Преди закриването на турнира кметът на Горно Прахово Ибрахим Мурад съобщи радостната новина, че представителите на изселническите организации в Люлебургас, в лицето на Ерол Юзгюр, директор на известна фирма за пердета в южната ни съседка, са обещали да бъдат спонсори на традиционните народни борби през следващата 2013 година.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини