Рекордни жеги през уикенда

В страната се очаква да бъдат измерени температури до 41 градуса. Оранжев код отново е обявен в 24 области на страната, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Пловдивска, Пазарджишка, Благоевградска и Кюстендилска. Жълт код е обявен само в 4 области –Пернишка, София област, София град и Смолянска.

През деня ще е слънчево и горещо с максималните температури между 36° и 41°, в София 36°. В източните райони ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. В планините времето ще е слънчево и топло. В следобедните часове, главно в Рила и Пирин ще се появи незначителна купеста облачност. Само на изолирани места е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб източен, по високите части до умерен североизточен вятър.

По Черноморието също ще е слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, югоизток. Максималните температури ще са около 30°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Във връзка с трайно засушаване на растителната покривка и очакваното сухо и горещо време до края на седмицата, е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

И в неделя времето ще остане слънчево и горещо, предупреждават метеоролозите.

Понижаване на температурите ще започне с началото на новата седмица.

В понеделник от северозапад, с умерен и силен вятър ще започне да нахлува по-хладен въздух. Ще започне захлаждане: отначало в западната част на страната, а във вторник над цялата страна, ще се понижат с около 10 градуса. Облачността ще бъде променлива, на места в планините, Предбалкана и източните райони ще превали и прегърми. Във вторник вятърът ще отслабне, но все още в Дунавската равнина ще бъде умерен. След средата на седмицата вятърът ще стихне, а температурите отново ще се повишават до стойности малко над обичайните за края на август и началото на септември, но без да достигат рекордните нива от тази седмица.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини