Над 500 родопчани препълниха медресето край Долно Прахово

Над 500 мюсюлмани се събраха днес рано сутринта в медресето край ардинското село Долно Прахово, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на Рамазан байрама. Ритуалът бе обявен за 7.20 часа, но час преди това религиозния храм вече беше препълнен. За тези, които не успяха да влязат, в двора бяха настлани одеяла, за да могат да извършват задължителния за мюсюлманите намаз.

На молитвата присъстваха поклонници от околните села Горно Прахово, Башево, Чернигово, Търна, Дедино, Левци и много изселници от Турция, Белгия, Англия и Кипър. Сред тях беше и кметът на община Ардино Ресми Мурад.

Точно в определеното за района време започна байрамска молитва и проповед, изнесена от имамина на медресето Нуридин Ибрахим. Преди това той припомни на вярващите правилата за отслужване на специфичния намаз.

От името на Рушен Риза, зам.-председател на ДПС и от свое име кметът на общината Ресми Мурад поздрави всички събрали се мюсюлмани от района с настъпването на празника Рамазан байрам, който заздравява, обичта, уважението и приятелството между хората и подсилва единството и заедността. Той пожела, един прекрасен празник изпълнен с мир и спокойствие, който да им донесе здраве и благоденствие.

Непосредствено след молитвата започна ритуалът „байрамлашмак” – размяна на поздравления между младите и по-възрастните. Вярващите даряваха милостиня на събраните в двора по-бедни хора. Даряваха пари за ремонта на медресето и за чешмата, която се изгражда до него. Раздаваха бонбони.

Рамазан байрам, познат и като Шекер байрам се празнува три дни. Празникът отбелязва приключването на постите. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават "зекят" и "фитре" /дарения/ на сираци, вдовици и социалнослаби.

Изселникът от Измир Ферад Мутлу за пръв път след 20 години присъства на молитва в медресето. Толкова много мюсюлмани не съм очаквал да видя тук,  сподели той.

След ритуала хората се отправиха  към домовете си, където по-младите искат прошка от възрастните. Семействата гостуваха на роднини и близки. По традиция байрамът завършва с обилни угощения. За празничната трапеза жените са приготвили капама – месо с ориз, няколко вида баници, сарми, баклава.

След 70 дни предстои другият голям празник на мюсюлманите - Курбан Байрам.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини