Община Байрампаша даде ифтар на 5000 души в Кърджали

За пети път община Байрампаша от Истанбул даде снощи пред стадион „Дружба” благотворителна вечеря -ифтар по повод предстоящия празник Рамазан байрам. Около пет хиляди мюсюлмани и християни се събраха на обща трапеза.

Програмата е по проекта „Братството не познава граници – Рамазан на Балканите” със съдействието на община Байрампаша. За втора поредна година съорганизатор на проявата е Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали.

На ритуалната вечеря присъстваха Хюсеин Бюрге, бивш кмет на Байрампаша и инициатор на първия „Конвой на берекета” през 2005 година, сега депутат от Истанбул в турския Меджлис от Партията на справедливостта и развитието, новият генерален турски консул в  Пловдив Шенер Джебеджи. Тук бяха Шабанали Ахмед, председател на Висшия Мюсюлмански съвет, районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийският свещеник отец Петър Гарена.

Ифтара уважиха зам.-председателят на Движението за права и свободи Рушен Риза, кметът на Джебел и областен лидер на ДПС Бахри Юмер, кметовете на Кърджали и Момчилград – инж. Хасан Азис и Акиф Акиф.

„Тази вечер Кърджали стана столица на Балканите. Тук на една трапеза са мюсюлмани и християни и това ни дава повод отново да сме горди, че сме кърджалийци. Братството не е лека работа. Трябва да го създадеш, а след това да оцелее”, заяви в приветствието си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

Енорийския свещеник отец Петър Гарена поздрави присъстващите по случай празничната вечер. „Изправям се пред вас без никакъв грам на притеснение или неудобство. В Кърджали няма българи, няма турци, няма християни, няма мохамедани. Тук всички сме едно”, заяви отец Петър. Той пожела на всички мюсюлмани да продължат да постят до край и с достойнство да посрещнат празника Рамазан.

Ифтар имаше в Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония, Албания, Гърция и България. Организаторите обиколиха тези страни с керван от  три тира и четири автобуса и екип от 80 души. Конвоят тръгна от Загреб в Хърватия на 20 юли, който е първият ден от постите за Байрама. Кърджали е последната спирка на инициативата на истанбулската община Байрампаша. Освен в Кърджали благотворителна вечеря у нас е имало в Асеновград.

„Целта на нашата проява е не само да дава ифтар, ами да се среща и поддържа връзките с балканските турци”, заявиха организаторите.

Главният готвач на конвоя Сабахтин Яшар е изселник от Солун, Гърция. В момента живее в Истанбул. „На тази вечеря сме подготвили храна за около 5000 души. Менюто включва тас кебап, пилаф и тулумбички”, сподели Яшар.

В богата програма участие взеха известният турски певец Джошкун Сабах, истанбулският ансамбъл за изпълнение на историческа турска музика към Министерството на културата и фолклорни състави от читалище „Юмер Лютфи”.

Турски частни телевизионни канали предаваха на живо ифтара.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини