Адамовия мост - 48 км, строен от човек преди почти 2 млн години

Може да се окаже, че Шри Ланка все пак не е остров: открита е верига от варовикови плитчини, една от имената на която е Ram Setu или Мостът Памбан, която бележи бледите останки от земята, свързвали на времето северозападната част на Шри Ланка с югозападния бряг на Индия. Изследователи смятат, че този „мост" е построен от човешка ръка и то преди 1 750 000 години!

Мостът е дълъг 48 км и разделя залива Маннар от пролива Палк. Някои от пясъчните плитчини са изсъхнали и водата не е по-дълбока от 1 м, което сериозно затруднява морската навигация в района. Въпреки това има пригоден железопътен ферибот, който по настоящем е изоставен, заради политически нестабилната обстановка в Шри Ланка.

Първото споменаване на Адамовия мост, наречен още и Мостът на Рама, е в индийската митологична книга Рамаяна в един епос, който разказва как „ванра сена" (маймунската армия) тръгнала да спасява святата жена на Шри Рама - Сита, отвлечена от Равана, владетеля на Ланка.

Митологията около моста не свършва с това, защото „западното" му име Адамов мост пък произлиза от древна мюсюлманска легенда, според която на това място Адам - първият човек, е минал, след като бил изгонен от рая, за да стигне до Върха на Адам, остров Цейлон , където прекарал 1000 години в разкаяние, стоейки на един крак.

Макар и не особено убедени от тези легенди, учените все пак никога не изключват в тях да се крие и частица от истината. Странната структура на моста ги кара да вярват, че той е дело на човешка ръка.

Снимки: NASA

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини