Пожарът в Златолист е овладян, но все още има тлеещи огнища

Оценка за щетите за пожара край крумовградското село Горна кула ще бъде направена днес. Общината в Крумовград обяви бедствено положение, което остава в сила и днес. Пожарът вече е овладян, но все още има тлеещи огнища.Около 10 необитаеми къщи и селскостопански постройки, 10 пчелни кошери, над 1 000 тютюневи низи и над 1 000 декара площи станаха на пепел вследствие на човешка небрежност в село Златолист, Крумовградско. Няма пострадали хора или домашни животни, няма жертви. Сигналът е бил подаден в 14,41 ч. вчера. Задържан е виновникът за пламъците – 18-годишен младеж, за когото местните хора разказаха, че е надничар на нива, засадена с чушки. При разпита той е признал, че е хвърлил неизгасена цигара. Силният вятър разпалил огъня и го прехвърлил бързо нагоре по ската, и доближил къщите в селото.
Евакуирани са около 30 души, домашните животни, три леки автомобила, един от които с газова уредба. Заради огнената стихия, застрашаващада изпепели цялото село, енергодоставчикът EVN е преустановил захранването с ток. В гасенето на пожара се включиха над 80 от общо 100-ината местни жители. Проблемът е в особено силния вятър и наличието на крайно сухи треви и храсти, коментира комисар Христо Тодоров, началник на РЗПАБ в Кърджали, който също бе на мястото на инцидента. Мобилизирани са 20 души от Държавното лесничейство. И в момента всички огнеборци, цялото полицейско управление от Крумовград и доброволците дежурят в района, тъй като пожарът е само локализиран, но отделни огнища продължават да горят. Все още старата селска джамия е обвита в пламъци, пушеци се носят от десетки отделни места на поразения район. Изселници в Турция, които са започнали основен ремонт на родната си къща обаче ще се натъкнат на пепелище – стените на сградата са пред срутване, оцелели са новите алуминиеви дограми и складираният ламинат.
Според областния управител на Кърджали Иванка Таушанова евакуацията е извършена по-скоро превантивно.В късните часове снощи стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е интересувал по телефона от Лондон за развоя на събитието в малкото родопско село Златолист. От Националната служба за противопожарна безопасност са настояли да окажат съдействие и с хеликоптери, но комисар Христо Тодоров е дал дума, че ще се справят само с местните сили. Кризисният щаб остана на мястото с намерението да дежури през цялата нощ. В момента доброволци от селото, огнеборци и полиция наблюдават целия район.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини