ЕС ни спира парите, ако няма реформи

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев съобщи във Варна, че до края на 2016 година всички държави-членки на ЕС ще бъдат проверявани по списък с конкретни реформи. Ако някоя държава не е отбелязала напредък, финансирането й може да бъде изцяло спряно. Българското правителство няма да допусне намаляване на финансирането на страната ни за следващия програмен период, а новите правила за реформи и финансов контрол не ни плашат, защото ги спазваме, допълни той, предаде Стандарт нюз.

Ако имаме 2,5 % БВП, ще се получат с 10-15 % повече пари през следващия програмен период, посочи Дончев. В най-лошия случай парите няма да са по-малко в сравнение с парите през този програмен период 2007-2013. 30 % от парите ще са кохезионния сектор - воден, железопътен и пътен. 52 % от средствата ще отидат за регионално развитие, градско развитие, енергийна ефективност, малки и средни предприятия, иновации и наука. 18 % са предвидени за европейския социален фонд.

През есента ще бъде представена стратегията "България 2020", която представлява конституцията в планирането ни в различните сектори. В момента две работни групи разработват темите образование, наука и иновации, които могат да бъдат изведени в отделна оперативна програма, както и aдминистративната реформа.

Томислав Дончев се срещна с кметове на общини от Варненска област, за да представи акцентите в планирането за следвания програмен период.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини