Докторе къде си? В Кърджалийско работят 7 процента от лекарите в България

Тази цифра стряска: около 600 лекари напускат годишно България. Към 150 от тях отиват в Германия. При тези темпове на емиграция до 15 години българското здравеопазване ще премине в ръцете на лекари-пенсионери и стажанти.
Само през миналата година над 500 лекари и близо 1 300 медицински сестри са си извадили сертификати за работа в чужбина. Половината от тях вече се трудят извън България, научаваме от изследване на „Отворено общество".

 „Напускат най-вече младите и можещите. Средностатистическият лекар-емигрант е с 5 години по-млад и притежава по-висока професионална квалификация от колегите си, които остават в България. Сестрите, които търсят кариера в чужбина, имат по-голям натрупан опит на по-млада възраст. Всички тези медици изучават или вече владеят чужди езици. Редом с английския, много важен е и немският език - особено сред медицинските сестри, голяма част от които заемат места на гледачки на възрастни и тежкоболни хора. Тази услуга не е развита в България, докато в напредналите здравни системи търсенето е значително", обобщава „Отворено общество".

На мястото на емигриралите идват хора от по-неразвити държави и здравни системи. Дори в България вече идват лекари от Третия свят, а в българските медицински факултети учат тамошни студенти, привлечени от сравнително евтиното, макар и не особено качествено образование, както и от възможността незабавно след това да поемат към Западна Европа

Никой не знае дали в бъдеще българите ще получават гарантирано качествено медицинско обслужване. Всъщност - дали изобщо ще получават някакво, както се опасяват най-черногледите експерти. „И сега 20 процента от работещите лекари са пенсионери, а в бъдеще техният дял рязко ще нарасне. Особено тежка ще е ситуацията в провинцията. В София може да има и в бъдеще достатъчно лекари и отчасти медицински сестри, но извън нея напрежението заради липсата на медици ще ескалира", твърди изследователят от „Отворено общество" Боян Захариев.
И в момента из страната недостигът на медицински кадри вече е придобил заплашителни размери. Една трета от лекарите са съсредоточени в София, докато в „забравени" области като Кърджали, Добрич, Габрово, Видин, Враца и Кюстендил работят общо едва 7-8 процента от всички лекари. Според „Отворено общество”, ако в краткосрочен план не бъдат създадени благоприятни условия за задържане на медицинските кадри, в българските клиники и болници ще започне масово и системно отлагане на планови операции, на прегледи и профилактики.

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини