Дърпат шалтера на ОЦК,разфасоват го за скрап!?

Валентин Манев съобщи за писмо от EVN

Днес в 16 часа енергоразпределителното дружество EVN дърпа шалтера на ОЦК. За първи път от своето създаване пещите за цинк в Оловно-цинковия комплекс ще спрат работа. Това на практика означава, че заводът ще бъде разфасован на скрап. Това съобщиха пред журналисти местни синдикални лидери от „Защита” и КНСБ.

 Финансовият директор на ОЦК Валентин Манев уточни, че има уведомително писмо от Националната енергийна компания,а не от EVN. НЕК иска да си получи дължимите 112 000 лева, за да не изключва електрозахранването.Манев каза, че вчера е имало преговори  между ръководството на ОЦК,Националната електрическа компания и Първа инвестиционна банка за покриване на задълженията за ток. Те обаче не са дали желания резултат. Днес ръководството на ОЦК е разпратило уведомителни писма до областия управител, Пожарната и РИОСВ-Хасково, в което изразява загриженост за последствията, които могат да настъпят от спирането на електрозахранването.

 За медиите активисти на синдикатите и ръководство казаха, че проблемът е в Първа инвестиционна банка. Той е свързан с желанието на трезора да ликвидира завода. Сутринта металурзи наети от Първа инвестиционна банка се опитали да източат разтопения цинк в двете работещи пещи.  Той е около 40 тона и е на стойност над 100 бона. Работници от „Защита” и КНСБ попречиха на колегите си. Те настояват, ако пещите се източат с парите получени за метала да им се изплати по една месечна заплата. Новината за спирането на тока обаче попари надеждите на металурзите.

Георги Кулов 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини