Цветанов:Атентатът срещу израелците не е подготвян в Кърджалийско

Запитан дали атентатът в Бургас е подготвян в България в Източните Родопи, вътрешният министър Цветан Цветанов заяви на пресконференция, че това са възможни интерпретации, но не са реални. За публикации в чужди медии, които се позовават на американското разузнаване, че атентатът е подготвен от българското крило на "Хизбула", Цветанов заяви, че те работят съвместно с американското разузнаване и американците не биха си позволили да кажат такова нещо.

Разпространяваните информации за това, че терористът е пребивавал в Гуантанамо не отговарят на истината, каза още Цветанов и помоли медиите да бъдат коректни

Работи се по различни версии. Не се изключва и версията за съучастник, заяви вътрешният министър. Той уточни, че до момента от разследващите и партньорските организации е свършена огромен по обем работа. Вече има привлечени две държави, които конкретно са ангажирани да разследват идентичността на камикадзето.


В момента усилията са насочени за установяване идентичността на лицето, което в момента се знае само по фалшивата самоличност и не трябва да се правят интерпретации, каза още вътрешният министър. Възложени са експертизи, които са направени от регионалното следствие от прокуратурата в Бургас. С партньорските служби, с които работим имаме информационен обмен, имаме изведени версии, обясни министърът. Той каза, че извършителят на атентата е бил няколко дни в района, като посочи Поморие и Равда.

Към момента не може да се установи къде точно е пребивавал терористът, допълни и Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас и наблюдаващ на разследването на терористичния взрив на летище Бургас. Засега е ясно, че не по-малко четири дни заподозреният е бил в страната.

Чапкънова заяви, че оттук нататък на медиите ще бъде подавана достоверна информация, в обем, който няма да попречи на разследването като им бъдат изпращани прессъобщения. По случая работи Националната следствена служба под ръководството на следовател Георги Илиев.

"От вчерашния ден видяхте огромния обем от работа, който беше свършен, за което искам да благодаря на националното следствие в лицето на Илиев, който беше пряко ангажиран с процесуално-следствените действия на терен, за да може да буквално в рамките на 24 часа да завършат огледите, да се назначат съответните експертизи от следствието в Бургас и от прокуратурата, за да може от 18 ч. вчера отново да бъде възстановено контролирането на летище Сарафово, което разбира се да облекчи трафика, който беше засилен към летищата Варна, София, Пловдив и Горна Оряховица", каза още Цветанов.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини