Сблъсъкът на поколенията

Има няколко вечни спора, които можеш да разискваш с аудиторията, когато излезете на бира.

Всичко започва с футбол, а после преминава през жени, коли, работа, тъпи шефове и някъде там те удря носталгията, с която трябва да си спомниш, че имаше уникалното детство. После се започва онази безкрайна тема за ограбените деца, които няма да разберат нищо и просто висят пред компютри и други технологии. Решихме да направим един тотален двубой между двете поколения, за да видим дали наистина старите кучета са прави и децата не са това, което бяха! Дръж се, защото сме сигурни, че и ти попадаш в една от двете групи, които бяха толкова хубави и толкова лоши.

1. Теренът за игра

Ако поговориш с родителското тяло, ще разбереш, че едно време са липсвали превозните средства, което означава, че страхът от прегазване или пилене на гуми е повече от никакъв. Малките човечета имаха правото на свободна територия и футболни изяви (когато има топка) до безкрайност. Днес имаме разнообразие от тенекиени гаражи, изгнили автомобили на игрището и ръждясали катерушки, от които можеш да хванеш холера. В този ред на мисли сме благодарни за онова време, когато всички можехме да бъдем Роналдо, Ривалдо и Роберто.

2. Хобита

Преди време съществуваше един магазин, който носеше името "Млад техник" и в него се намираха най-различни чудеса, които можеха да грабнат окото. Бяха произведени в С.С.С.Р и имаха здравината на Т-34. Днешните играчки са създадени от китайците и имат издръжливостта на мокър вестник в кофа! Забравяме краткото отклонение и се връщаме към разнообразието от кръжоци, извънкласни дейности и други занимания, които бяха избирателно - задължителни. Детето днес има едно-единствено хоби, което се изразява в седене пред компютъра. Няма лошо времената се менят, а и някой трябва да спаси света, след като терминаторите нападнат! Осезаемата разлика е, че децата от онова време могат да електрифицират жилището си и да оправят водопровода, докато тези днес могат да се обадят на мама, която да наеме персонал, за да се свърши тази работа.

3. Физика

Бившият социализъм имаше една положителна черта и тя се изразяваше в създаването на едно силово и здраво поколение, което вече се среща все по-рядко. Днешното поколение се опитва да си събере дирника в прилепнали гащи, за да покаже, че има стройна фигура, като не обръщаме внимание на търбуха, който отчаяно се опитва да изстреля най-горното копче на дънките. Благодарни сме на преподавателите по физическо, които ни вадеха душата в най-различни серии и упражнения, а да не говорим, че от първи клас се появяваше фелдшерката, която проверяваше гръбнака. Предишното поколение не беше слабо, а жилаво. Днес можеш да видиш измършавели или дебели човечета, които се опитват да се забият в най-близкия Макдоналдс, `щото е куул!

4. Възпитанието

... неизвестната дума сред подрастващите "гангстер"-пичове, които се опитват да подражават на последния холивудски кретен. Истината е, че българското възпитание се ковеше с шамари и строга диктатура! Твоят баща не е помислял да тегли една цветна на учителя си, защото знае, че ще спечели еднопосочен билет до най-близкото ТВУ! Нашето гордо подрастващо поколение се изправя пред демократично общество с правото за показване на полов орган пред всяка институция. Пише на латиница и уважава Шамара, `щото е кораво копеле. Детето от бившия режим имаше мечти за по-високо работно място като "инженер-химик", докато днешният млад герой мечтае да стане майстор в лепенето на плочките!

5. Пороците

Изразяват се в занимания като пиене, пушене, леки наркотици и други подобни. Днес са с изпуснат край и е възможно да бъдеш потупан по рамото, докато назад във времето имаше диво преследване с тютюнджиите. В този момент трябва да добавим и тайното разпространение на мп-плочите, които идваха от чужбина и съдържаха най-доброто на Бийтълс, АББА и всякакви други люде, които бяха зловредни за ушите. Сега имаш mp3-ки, дискове, порно и видео игри с насилие, а наученото се прилага в училище, за да се отличат водачите на стадото!

6. Телевизията

С гордост можем да се хвалим, че сме израснали с Клуб НЛО, Каналето, Панорама, Ку-Ку и силиконовите гърди на Памела в "Спасители на плажа". Истината беше, че Канал 1 прохождаше, а Ефир 2 съществуваше след 7 часа, а тогава нямаше никой пред това зло, телевизора! Младото поколение и всяко следващо след него ще израства с вграден екран в задника и тъчскрийн, защото няма да може без фейсбук профила си, който задължително ще има снимка без горнище! Адмирираме семействата, които разкараха компютъра и телевизора, за да успеят да предпазят дечурлигата от тъпите американски филми!

7. Кой е виновен

Въпросът, който никога няма правилен отговор! Признаваме, че летвата е свалена достатъчно ниско, за да можеш да се спъваш в нея, вместо да я прескачаш! Има много хора, на които трябва да благодариш, когато малкият пикльо те напсува цветно на улицата, защото си го бутнал. Ако искаш да ти дадем някой за обвиняване, запознай се с грешното време! Няма виновни в тази ситуация, защото крахът на социалистическия режим беше достатъчно главоломен, за да се даде воля на онези чувства, които са се репресии с право и без право. Изведнъж се появиха хората с лица на дупе а.к.а. мутри и онези люде с меките китки, които гордо ходят по главните улици. Кутията на Пандора се отвори, а надеждата излетя със знамето на янките и викът на "свобода", която по-късно се оказа, че е чиста китайска реплика. Добрата новина е, че децата не знаят какво са изпуснали, защото вече щяхме да се радваме на истинска анархия!

Източник: men.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини