Потвърдиха откриването на черна дупка със средна маса

Като използваха австралийски радиотелескоп, астрономи потвърдиха съществуването на първата известна засега черна дупка със средна маса, предаде ЮПИ.

Преди откриването на HLX-1 (свръхярък източник на рентгенови лъчи -1) в галактика на около 300 милиона светлинни години от Земята, астрономите разполагаха единствено с доказателства за свръхмасивни черни дупки, чиято маса е между 1 милион и 1 милиард пъти по-голяма от тази на Слънцето, и за черни дупки с маса, която е между 3 и 30 пъти по-голяма от слънчевата.

Наблюдаваното с австралийския радиотелескоп избухване на свръхнагорещен газ потвърди съществуването на черната дупка HLX-1, която бе открита от астрономи от центъра по астрофизика Харвард Смитсониън през февруари.

Това е първият обект, за който наистина сме сигурни, че е черна дупка със средна маса, заяви Шон Фарел от университета в Сидни. В изследването участвали астрономи от Франция, Австралия, Великобритания и САЩ.

"Много други ярки източници на рентгенови лъчи бяха изтъкнати като възможни черни дупки със средна маса, поясни Фарел. Съществуването на всички тези източници обаче може да се обясни с наличие на черни дупки с по-малка маса. Подобно обяснение не е в сила единствено за този източник, който е 10 пъти по-ярък в сравнение с всеки от останалите кандидати.

Сигурни сме, че става въпрос за първата черна дупка с "междинна" маса. Получените резултати вероятно ще позволят на астрономите да опознаят по-добре всички видове черни дупки."

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини