Откриха божествената частица?

Видео, публикувано погрешка за кратко на сайта на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), съобщава, че е била наблюдавана нова частица с маса близка до тази, която би трябвало да има бозонът на Хигс, липсващо звено на модерната физика.

Видеото, открито от американското списание "Сайънс Нюз" и сложено на неговия интернет сайт, показва физика Джо Инкандела от Калифорнийския университет, говорител на един от двата екипа, търсещи елементарната частица бозон на Хигс в ЦЕРН, заявява: "Наблюдавахме нова частица и имаме достатъчно силни индикации, че има нещо".

ЦЕРН трябва да направи днес многоочаквано съобщение за последните резултати от анализа на данните, получени при стотиците милиони сблъсъци на протони в Големия адронен колайдер – най-големия ускорител на частици в света – в търсене на фамозния бозон.

Джо Инкандела обяснява, че въпросната частица бързо се разпада на два фотона по начин, съответстващ на бозона на Хигс. Ученият добавя, че масата му е 130 пъти по-голяма от тази на протона, или малко по-голяма от предишните наблюдения в ЦЕРН, които говореха за маса от 125 гигаелектронволта.

"Това е много показателно... Това е частицата с най-голяма маса и ако потвърдим всичко това, а аз мисля, че ние го правим, това може да бъде едно от най-големите открития или наблюдения на нови явления в нашата изследователска област от 30 или 40 години насам", казва с ентусиазъм Джо Инкандела.

Ако характеристиките на тази частица съответстват на предвижданията на някои теории на границите на физиката, "тогава бихме били наистина свидетели на нещо тясно свързано с произвеждането на пространство-време, което е фундаментално за вселената и което би представлявало голямо откритие, важно колкото откриването на кварките, дори може би на антиматерията", заключава ученият.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини