„Повече спорт за добро здраве” отведе славейковци в Прага

В град Прага – столицата на Чехия, от 10 до 14 юни 2012 г. се състоя втората работна среща по проекта „Повече спорт за добро здраве” по програма „Учене през целия живот”, секторна програма „Коменски”. В нея взеха участие ученици от СОУ „П. Р. Славейков” - Кърджали – Памела Бояджиева, Иван Иванов, Кирил Иванов, Хубен Иванов, Николай Атанасов и Димитър Радев от 9 „а” клас и Елена Иванова от 9 „б” клас с ръководители Пепиния Китова, Цветана Димитрова, Димитър Димитров и Гроздан Грозев и партньорите им от Чехия, Полша и Германия. На срещата всяка страна представи проекти и презентации за спортните дейности в училище. Бяха обсъдени резултатите от проведената във всички училища анкета за спортните предпочитания на учениците и здравословния начин на живот. Всички участници получиха копие от резултатите на CD.

         За участниците бяха организирани туристически походи из града на 100-те кули, както още наричат Прага. Архитектурата на стария град е забележителна. Атмосферата и духът, които носи, те кара да се влюбиш в него завинаги. Църквата Дева Мария пред Тин е основната му забелижителност от 14 в. до днес. Кулите й са високи 80 м. В нея се съхранява най-старият орган на Прага. Изключителна атракция за чужденците е най-големият дворец в Европа - замъкът Храдчани. Днес той е резиденция на президента на Републиката. Изключителен пример за готическа архитектура е римокатолическата катедрала Св. Витус, а една от стоте кули на Прага е часовниковата кула Орлой. Това е най-старият часовник в света. На всеки кръгъл час той сякаш оживява. Фигурите на дванайсете апостоли и на някои от скулптурите се раздвижват. Звучи музика. Но най-голямо възхищение събуди Карловият мост, който пресича река Вълтава. Мостът е една от най-удивителните градски здания в света. Украсен е с алеи, статуи, скулптури, арки, кули.

         Друг голям туристически обект, включен в програмата на срещата, е Националният парк Чешнке Швицарско. През целия маршрут от 20 км участниците в проектната среща се наслаждават на пясъчните планини в долината на Елба. Това са едни от най-живописните природни забележителности в Европа. Изваяни от пясък преди 80 млн. години, с течение на векове дъждовете и ледовете оформили готически фантазии от високи скали, каменни мостове, тъмни ждрела и клисури, изпъстрени с буйни потоци и водопади. Величествени и неповторими са гледките, които се разкриват пред погледа. На 20 м над земята естествено скално образувание покрива широка 30-метрова бездна с широка 8 м арка, свързваща скалите. Този мост е обект на огромен туристически интерес.

Както подсказва наименованието на проекта, се проведоха и много спортни игри и занимания. Домакините организираха състезания по каране на кану и катерене по въжета, което даде възможност на учениците да се опознаят по-добре, да общуват на английски език и да работят в екип.

Бяха сформирани също така и сборни отбори от представителите на всички страни. Отборът, в който участваше Иван Иванов се класира на първо място, тимът на Елена Иванова зае второ, а на Хубен Иванов – трето място. Особено вълнуващ бе денят преди заминаване, в този ден се проведе награждаването на участниците. Спортните успехи и невероятните преживявания с връстници от други европейски училища дават крила на младите славейковци да се подготвят и участват още по-активно в следващите срещи.

         Вече имат приятели от Чехия, Полша и Германия. С всяка следваща среща раздялата става все по-трудна. С нетърпение славейковци очакват новите предизвикателства!

                                                                  Иван Иванов – 9 „а” клас.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини