Мевлид събра над 300 души в Червена скала

Повече от 300 души от Червена скала, околните села – Богатино, Млечино, Хромица и наши изселници, които пристигнаха от Турция, участваха в мевлид за здраве и берекет в местния месджит. На религиозното събиране се четат айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Имаше молитва и за дъжд. Организира се с финансовата подкрепа на местни жители и изселници от Турция.

Местният майстор Емин Ходжа приготви седем казана пилаф с телешко месо. Това, което остана, раздадоха на хората за вкъщи. Обредното животно бе осигурено от Селим Угурлу от Турция. Той се е изселил през 1989 г. в Бурса и е един от спонсорите на религиозния ритуал. Тук сме родени, ще помагаме винаги със средства. Като виждам толкова много хора събрани тук, ставам щастлив, сподели Угурлу.

Религиозната инициатива е за първи път. Надяваме се, занапред това да стане традиция и да събираме много хора, които са свързани с това красиво родопско село. Събрахме над 3500 лв. от дарения за провеждането на мевлида, сподели Хикмет Али, който е председател на организационния комитет.

Изселници от т.нар. голяма екскурзия през 1989 г. раздаваха на всеки специална шапка с надпис „Ал кая 2012 (Червена скала 2012). Те са били осигурени от бизнесмена Ерван Юсеин от Истанбул, който е зет в селото.

Ниязи Алкая от Истанбул се е изселил през 1972 г. от Червена скала. От социалната мрежа Фейсбук научих, че ще се проведе мевлид. След 40 години за пръв път идвам в родното ми село, заедно със съпругата ми Мерал, която е от Трабзон. Много хубава традиция. Направих много снимки и записах всичко с видеокамера, ще го покажа на познати в Турция, сподели Алкая

Събитието уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини