Представиха целите на проекта „Доброволно кръводаряване в Родопите”

Целите на проекта „Доброволно кръводаряване в Родопите”, по който областна администрация  Кърджали работи в партньорство с областна администрация Хасково и Регион Източна Македония и Тракия, бяха представени днес на семинар в конферентната зала на хотел „Арпезос”, открит от областния управител Иванка Таушанова. Пред гостите и участниците във форума тя заяви, че инициативата ще допринесе за повишаване информираността на хората за значимостта на безвъзмездното и безопасното кръводаряване от една страна, а от друга – ще  стимулира тяхната активност в тази посока като висша проява на солидарност със здравето на другите. За ползите от реализацията на проекта в пограничните региони на България  и Гърция говори и заместник перефериархът на областта Източна Македония и Тракия Дамианис Стахакис, който сподели досегашния гръцки опит в кръводаряването, изтъквайки, че посланията и дейностите по проекта  спомагат за преодоляване на страховете у хората. Лекторите на форума запознаха участниците с добрите практики у нас, с процедурите за кръводаряване и кръвопреливане, историята на съвременната хемотрансфузиология, стандартите на МЗ и насоките на Световната здравна организация,           системата за превенция на нежеланите инциденти и т.н.

Преди семинара на площада пред паметника на „Васил Левски” се проведе информационна кампания с подкрепата на Младежкия червен кръст

за популяризиране на доброволното кръводаряване с помощта на рекламни материали и детски рисунки, най-добрите от които получиха награди. Проектът „Доброволно кръводаряване в Родопите /RHO – DONATE/” е с продължителност 24 месеца и се финансира по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г. Общият му бюджет е 895 056 евро. Част от средствата по него ще послужат за закупуване на мобилен център за кръводаряване със модерно оборудване. В Кърджали вече работи информационен офис по проекта, предстои създаването на портал и електронна база-данни, провеждането на научен конгрес в Комотини, семинари, акции по кръводаряване и други.

От 2004 г насам 14 юни се чества като Световен ден на кръводарителя и годишнина от рождението на австрийския биолог Карл Ландщайнер, автор на модерната система за класификация на кръвните групи. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини