Вдигнаха летвата за влизане в гимназиите. Преглед на националния печат

24 часа: Близките на загиналите в цеха: Държавата не търси бащите ни, ще я съдим в Страсбург

"Ще съдя България в Страсбург за бездействие. И аз, и другите близки на изчезналите. За нас те не са загинали. Категорични сме, че държавата не направи необходимото, за да ги намери."

Това казва през сълзи съпругата на обявения за загинал при взрива в цеха за утилизация на боеприпаси край с. Лозенец Станимир Киров. На 5 юни избухна предприятието, собственост на фирма "Берета трейдинг". Ранени бяха 18 работници, 8 от тях са приети в болниците в Сливен и Ямбол.

 

24 часа: Братя Галеви си плащали 300 лева наем за замъка в Ресилово

Полицията е по петите на още подставени лица, участвали в схемата за пране на милиони на Братя Галеви, съобщиха разследващи. Те са сигурни, че има още "бушони", използвани за преводите в чужбина, а парите, изнесени навън, са много повече от досега разкритите.

В петък спецпрокуратурата съобщи, че са повдигнати задочни обвинения на издирваните Пламен Галев и Ангел Христов като тартори на група за банкови преводи в чужбина чрез фалшиви документи и пране на пари.

За 8 г. с помощта на счетоводителката Христинка Ангелова те успели да изперат над 35,5 млн. лева чрез фиктивни сделки за внос на мерцедеси, втора употреба, които обаче така и не пристигнали у нас, твърди прокуратурата.

 

Труд: Срив на знания между 4 и 7 клас

Постиженията на учениците се сриват с 20 процента за 3 учебни години. Сравнението е за сегашния випуск седмокласници и бе направено вчера от образователното ведомство. Анализът е на база оценките, изкарани от учениците на малките матури през 2009 г., когато те са били в четвърти клас, и бележките от тазгодишното външно оценяване.

В четвърти клас българчетата са покривали между 72 и 81 на сто от материала. Сега този процент е от 53 до 60. По български език в 4-ти клас например процентът постижимост на знанията е бил 74,70, а сега е 53. По математика процентите са съответно 72,26 и 53,51.

Труд: Издирват 500 българи по цял свят

Над 500 българи се издирват в момента из цял свят. Имената им са обявени с европейска заповед за арест или с бюлетина на Интерпол за различни престъпления - убийства, наркотрафик, измами, кражби и сексуални престъпления.

Сред тях са и известни фигури, свързани с ъндърграунда ни - Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, Йосиф Йосифов-Йоско от Костинброд, Николай Маринов-Малкия Марген, Симеон Симеонов-Голямото Слънце.

До вчера на страницата на Интерпол бяха публикувани имената и снимките на 31 българи. За сравнение обявените на сайта с фотоси търсени румънци са 36, а сърбите - 81. "Труд" не успя да открие общия брой на издирваните съседи. Не всички търсени се публикуват на сайта, лицата им се разпространяват по преценка на централа на международната полиция.

 

Стандарт: Волейболът отива на кино

Мисия Лондон стана невъзможна за националния отбор по волейбол. В неделя вечер той се класира за олимпиадата, а в понеделник се разпадна. Типично по български. Тръгна си треньорът Радо Стойчев, последва го играчът отбор Матей Казийски. Нищо чудно на плажа да останат Цецо Соколов и Андрей Жеков. Както е тръгнало, в Лондон ще трябва да се събличат Любо Ганев и шефът на федерацията Данчо Лазаров. Последният отказа да подаде оставка. Няма как да го бутнат и на изборите на 14 юни. Шансът е сам да си тръгне, а Стойчев и Казийски да се върнат. Подобно чудо стана във футбола през 1994 г., когато Пената беше уволнен за ден, а Ицо Стоичков заплаши с бойкот.

Стандарт: В евродоклада: Браво за Брендо, срам за Галеви

Браво за Брендо, срам за Галеви. Това са само два от акцентите, записани в поредния доклад на Еврокомисията за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред. В средата на юли Брюксел ще напише поредната си оценка как страната ни се справя в борбата с корупцията и организираната престъпност. София ще бъде оценявана по шест показателя, най-важните от които са присъдите по знаковите дела и реформата в съдебната власт.

Според първоначалните данни на част от евродепутатите ни вътрешното министерство ще получи потупване по рамото за операцията "Кокаинови крале".

Монитор: 9 точки на смъртта за колоездачите в София

Девет са най-опасните места за колоездачите, които тръгнаха по улиците в София в първите топли дни. Това са предимно централните части на града, където има синя зона, както и по-натоварените кръстовища, съобщи за „Монитор" гл. инспектор Любимир Костадинов, началник-сектор „Пътна полиция" към СДВР.

Заради паркираните коли велосипедистите са принудени да карат по пътното платно, а много от тях не спазват сигнализацията на светофарите. Така в четвъртък пострада велосипедистка, която прелетя на червено на Орлов мост и се удари в полицейски автомобил. За щастие жената се отърва само със сцепена буза и без по-сериозни наранявания.

Според Костадинов най-критичните места за велосипедистите в столицата са девет. Това са кръговите на Руски паметник и Сточна гара, бул. „Скобелев", бул. „Васил Левски", бул. Христо Ботев", Орлов мост, бул. „Васил Левски", ул. „Опълченска".

 

Монитор: Вдигнаха летвата за влизане в гимназиите

Нова по-висока скала за оценяване на изпитите за влизане в гимназията докара до паника майките на завършилите седми клас. Според променените критерии за оценка на ,,малките матури" тройка се пише за 18 точки, а не за 16, както беше миналата година. Отличната оценка пък започва от 88 точки, а не от 86, както беше през 2011. Така на практика тази година приравняването на точки в оценки е завишено с около две точки. Причината е, че коефициентът във формулата за изчисляване на оценки е променен. Вместо 68, проверителите са прибавяли 66 към броя точки от изпита.

Монитор: 200 проститутки обслужват морето

Около 200 проститутки ще се грижат за нуждите на туристите по Северното Черноморие това лято, научи "Монитор" от отлично информирани източници. Любовните труженички са с около 50 повече от миналото лято. Това се потвърждава от факта, че в село Кранево, където е базата на проститутките и 50-ината им сутеньори, е наета една къща повече, отколкото миналото лято, и по този начин базата им е попълнена с още 50 легла.

Напливът на така нареченото "биологично оръжие" е заради очаквания ръст на туристи това лято, и то най-вече руснаци и германци.

Нощувката на проститутките е само 10 лв.

Тъй като по това време на деня те обикновено са на работа, спят през деня и не досаждат на жителите и гостите на крайбрежното селце. Когато обаче случайно се мярнат посред бял ден по улиците на Кранево, събират погледите на мъжката част от населението.

Проститутките са от цяла България. Има от София, Бургас, Плевен, Хасково. Сред тях се срещат както магистрални, така и елитни. Половината от труженичките са циганки, но красиви. Безспорен хит сред отряда на любовчийките миналото лято беше чистокръвна негърка с излято тяло и ослепителна усмивка. Госпожицата бе за първи сезон по Северното Черноморие, говори перфектен български език и определено бе с най-скъпа тарифа.

Сега : Седем пъти повече двойкаджии на миниматурите по математика

Броят на седмокласниците, които не успяват да покрият минимума от знания на миниматурите по български език и литература и по математика, драматично се увеличава спрямо предходните години. Това показват резултатите на националните тестове, които вчера бяха представени от министерството на образованието.

Броят на двойките по математика е близо 7 пъти повече спрямо 2011 г. - тази година със слаби оценки са 1314, докато миналата година неграмотните седмокласници, които не са успели да покрият минимума от точки, са били 193. Двойките по български език и литература също се увеличават, но "само" с около 1.5 пъти спрямо предишния изпит. Тази година двойки на изпита по български език и литература са получили 581 ученици, докато през 2011 г. под минималния праг са останали 375 седмокласници.

 

Дума: Държавата нямала вина за гръмналите складове

Държавата нямала вина за складовете, които се взривиха край Петолъчката. Това се разбра от вчерашна тв изява на министъра на отбраната Аню Ангелов. Според него виновен бил единствено частният собственик, в чийто складове имало много повече боеприпаси от нормалното.

Въпреки че хвърли цялата отговорност върху Десислав Делев, собственик на фирма "Берета Трейдинг", чиито работници загинаха, Ангелов се застрахова и подчерта, че в складовете на МО е забранено да се влиза с джиесеми, цигари и др. "В техните складове не знам как е", подхвърли Ангелов и индиректно насочи удара към МВР. Защото, дори и да са частни, складовете с боеприпаси би трябвало да са под контрола на вътрешното министерство. По закон служба "Контрол на общоопасните средства" към МВР трябва да упражнява надзор. Въпреки това Ангелов заяви, че бил екипен играч и нямало да прехвърля вината на други. Той добави, че всякакви приказки, че трябва да има държавен орган, който всеки ден да осъществява контрол, по подобие на строителния надзор, са "глупости". Отговорността трябвало да се търси само от частната фирма, която отговаря за утилизацията на боеприпасите.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини