Кърджали тегли туристи през лятото с фестивали,напливът голям

Елисавета Кехайова

Три фестивала и един събор ще наситят времето на гостите на Кърджали това лято. Туристи от цялата страна обвързват резервациите си в града край Арда с културните прояви. Правят се заявки и от учени и студенти,привлечени от готвените от Община Кърджали или със нейно съдействие  събития.

Още тази събота гости от цялата страна ще се включат в четвъртото поредно издание на етнофестивала „Кърджали-столица на толерантността”,съобщи за Кърджали бг вести зам.-кметът Елисавета Кехайова.Очаква се в рамките на един ден да се представят групи на турската,арменската,еврейската,ромската и българската общности.Миналата година участниците бяха над 600.Въпреки кризата очакваме и тази година броят им да бъде толкова голям, сподели Кехайова.Програмата предвижда преглед на ансамблите и заключителен концерт,  на който да бъдат връчени наградите на призьорите. Фестивалът ще се проведе в Дома на културата.

 На 25 юни стартира 12-тото издание на фестивала „Перперикон”. Според Кехайова той се е превърнал във визитка на културния туризъм в региона. Гости от цялата страна се интересуват от програмата и идват специално за него.

В края на август в Дъждовница ще се проведе фестивала на терлика организиран от сдружение „Кръг”, на който ще се представят читалищни състави. Готвят се изненади.И това издание ще има своята тема, подчерта Кехайова.

 За развитието на туризма от особена важност е и Петият национален събор „Да приобщим децата към туризма Кърджали-2012 г.”. Той развива туристическия нюх у подрастващите.Те обменят информация и опит за културните  и исторически забележителности на страната. Оформени са отряди по училищата , които наблягат на ученето на история и придобиват знания за забележителностите на родния край. Тези знания те ще преподават на гостите на Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини