Кърджали ще посрещне деца, пострадали при бедствието в Япония

По покана на министъра на външните работи Николай Младенов, група японски деца от гр. Хигаши Мацушима ще посети България от 27 май до 3 юни 2012 г., съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По покана на министъра на външните работи Николай Младенов, група японски деца от гр. Хигаши Мацушима ще посети България от 27 май до 3 юни 2012 г., съобщиха от пресцентъра на МВнР.Бедствието, при което 65% от Хигаши Мацушима бяха залети от приливните вълни, отне живота на хиляди, остави много безследно изчезнали и причини тежки разрушения. До днес част от жителите му са настанени във временни домове.Групата от 16 японски ученици и 4 техни придружители от засегнатия при голямото земетресение на11 март 2011 г. район, пристигат на екскурзия в страната ни. Визитата е по инициатива на министър Младенов и е израз на съпричастността на България към японския народ и подкрепа за усилията за възстановяване на Япония.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на българската компания Геотехмин.За реализирането на инициативата ценно съдействие оказват също 18-то СОУ Уилям Гладстон в София, което организира престоя на учениците в София, Основно училище Св.св. Кирил и Методий в Кърджали, Групата за приятелство с Япония в Народното събрание., Турските авиолинии, българския ресторантСофия в Токио и японската корпорация Мейджи.Освен София японските деца ще посетят Белоградчик и Копривщица, както и природни забележителности около тях. Програмата предвижда запознаване с български художествени занаяти, традиционни продукти като розовото масло и известното в Япония българско кисело мляко, срещи с български ученици. Планирани са учебни посещения на розоварна и лозов масив, както и урок по народни танци, воден от Нешка Робева. В София японските ученици ще отседнат в домовете на свои връстници от 18-то СОУ Уилям Гладстон,където се изучават японски език и култура. Групата ще бъде приета от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от японския посланик у нас Макото Ито.

БГНЕС

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини