Пострадалите от труса ще чакат помощ от дарители и SMS-и

Взаимопомощ, разбиране, съпричастност...

На това ще разчитат пострадалите граждани от силното земетресение в нощта на 22 май.

Такива са и съветите на държавата, която официално заяви, че пари за всички няма и не може да се очаква правителствена подкрепа за всеки ремонт и всеки пострадал дом. Още вчера при посещението си в Перник и околността противно на всички очаквания на гражданите министър-председателят Бойко Борисов не се хвърли във високопарни обещания, а заяви че българите трябва да се научат да си правят застраховки.

Държавата от днес ще се съсредоточи основно в помощта си за финансирането на детските градини, училищата и болниците, засегнати от труса. 

Кабинетът се надява след земетресението да се задейства моделът от бедствието в село Бисер, когато хиляди българи се обединиха и помогнаха на пострадалите.

Вицепремиерът Симеон Дянков все пак загатна с половин уста, че част от средствата за подпомагане на пострадалите имоти на граждани могат да дойдат от държавата, но основно ще се разчита на дарителска кампания и SMS-и.

Успокоителното в случая е, че щетите след труса не са големи и къщите, които се нуждаят от цялостен ремонт, за да се приведат в безопасен вид за експлоатация, са малко.

Държавата се ангажира за пореден път и да облекчи даренията от ДДС, за да могат повече пари да отиват за нуждаещите се. Очаква се в близките дни и часове да бъдат отворени сметки за набиране на средства за пострадалите, а апелът за помощ е към всички българи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини