Майка: Събирач на дългове плаши 10-годишната ми дъщеря! Преглед на националния печат

24 часа: Край със Синята коалиция, Мартин хвърли оставка

"Това е освобождението на СДС."

"СДС събра сили да вдигне глава и да продължи напред."

"Край на коалицията на страха и лицемерието."

С тези и подобни възгласи 49 членове на синия Национален съвет отпразнуваха раздялата на партията си с ДСБ в Пловдив вчера.

Толкова гласуваха срещу предложения от ръководството на СДС проект на споразумение за продължаване на Синята коалиция. Подкрепиха го 38, а петима се въздържаха.

С този дългоочакван вот се сложи край на съюза между ДСБ и СДС.

Синята партия ще се яви самостоятелно на парламентарните избори през 2013 г. Възможно е следващият Национален съвет да реши да бъдат поканени други формации или отделни личности за вота.

Лидерът на СДС Мартин Димитров подаде оставка веднага след гласуването на партийния форум, както бе обещал дни по-рано.

 

24 часа: Майка: Събирач на дългове плаши 10-годишната ми дъщеря с "ще стане лошо"!

Безработни жени или закъсали покрай финансовата криза мъже с неплатени вноски по кредити все по-често търсят спасение в полицията и прокуратурата от телефонен терор или заплахи с есемеси.

В спецпрокуратурата в София вече имат папка с жалби от хора, които месеци наред живели в безизходица - хем не можели да се издължат, хем треперели от "събирачи на дългове".

"Майка ти да почва да плаща парите, защото иначе ще пострадаш", заканил се по телефона млад мъж, който позвънил на 10-годишно момиченце в столично училище през януари. Детето било втора смяна и като се прибрало у дома си в кв. Бояна, разказало с треперещ глас за обаждането на непознатия чичко. По-късно той позвънил отново. Този път казал на детето да предупреди майка си, че "ще стане лошо".

От ужас момиченцето отказвало да ходи само на училище или да остава без по-възрастен вкъщи. Майката се видяла в чудо. Спомнила си една от заканите, които по-рано сама чула по телефона: "Дължиш пари, като нямаш, ще те изкараме на околовръстното да ги изкараш."

 

Труд: Митниците и НАП си остават в София

Бунтът на данъчни и митничари срещу разселването им из страната е на път да успее. Кабинетът е готов да се откаже от идеята да мести централите на двете приходни агенции в Русе и Велико Търново, съобщи пред "Труд" министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той ще внесе доклад и предложение по идеята за разселване на администрация из страната на заседанието на Министерския съвет идната седмица.

 

Труд: 2 000 000 лв. хонорари дадени в "Пирогов" за 3 години

За последните три години изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски е одобрил раздаването на хонорари на служителите си за близо 2 млн. лв. над заплатите им. Това обяви здравната министърка Десислава Атанасова в разследване на предаването "Хрътките", част от което беше излъчено във вторник по Би Ти Ви.

Девет на сто от парите, получени от лечението на чужденци (около 50 000 -60 000 лева), са разпределени между икономическия директор Анжело Дренов, главния юрисконсулт Асен Еленков и медицинския секретар Неля Стойчева.

 

Стандарт: Командира стана ефрейтор

Командира вече е ефрейтор. СДС разтури Синята коалиция и Иван Костов остана без армия. Сега той ще командва само петимата си депутати. Решението за развода с Командира бе взето след бурно заседание на Националния съвет на СДС в Пловдив. С 49:38 гласа и 5 въздържали се тригодишният съюз на десните отиде на кино. Веднага лидерът на "Раковски" 134 Мартин Димитров хвърли оставка.

"Съжалявам", промълви от Фейсбук Костов. Само преди месец той бе зарязан и от над 20 свои съпартийци в София. ДСБ нямат шанс сами да влязат в следващия парламент, Костов става политически аутсайдер, побързаха да прогнозират социолозите.

"Няма да се меся, успех и на СДС, и на ДСБ", лаконичен бе Бойко Борисов.

 

Стандарт: Гард на Бойко поема НСО

Гард на премиера поема Националната служба за охрана (НСО). Човекът, който от години се грижи за сигурността на Бойко Борисов - ген. Тодор Коджейков, е временно изпълняващ длъжността директор на държавните гардове. Това стана, след като в петък шефът на службата ген. Димитър Димитров подаде оставка, а вчера правителството го освободи. Досега Коджейков беше зам.-директор на НСО.

Както "Стандарт" пръв съобщи, промяната беше очаквана от месеци, тъй като Димитров е генерал-лейтенант и чинът му е по-висок чин от този, който се изисква за шефския пост - ген.-майор. След като встъпи в длъжност, президентът Росен Плевнелиев понижи с указ званията на шефовете на гардовете и разузнавачите.

"Уморен съм, 25 години стигат", каза пред "Стандарт" Димитров. Причината за напускането ми е лична и нямам нищо общо с указа на президента, категоричен бе той.

Монитор: Седесарски шут за Костов и Мартин

Активът на СДС извади вчера червен картон и на двамата лидери на Синята коалиция ­ Мартин Димитров и Иван Костов. Това стана, след като Националният съвет на светлосините взе решение да се отърве от тригодишната прегръдка на Иван Костов и на парламентарните избори догодина да се яви без ДСБ. Така на практика  СДС бламира и собствения си председател Мартин Димитров, който пламенно настояваше дружбата с Командира да продължи.

На провелото се в Пловдив заседание от общо 87 делегати 49 бяха против проекта за споразумение във формата „Синя коалиция". Най-гласовитите противници на обединението с Командира бяха столичните сини, които излязоха с предварителна декларация, че Синята коалиция е лицемерна. Освен тях срещу общо явяване на изборите с Костов застанаха още структурите на партията в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Благоевград и още няколко по-малки населени места. Против обединение с ДСБ беше и председателят на предизборния щаб на партията Борис Марков.

 

Монитор: Абитуриенти тръгват на ,,изпитен туризъм"

Кандидат-студентите са изправени пред истински изпитен туризъм по време на тазгодишната приемна кампания. Датите за изпитите са толкова нагъсто, че на абитуриентите ще им се наложи да кръстосват страната денонощно, в случай че искат да си пробват късмета в няколко вуза.

Най-интензивна ,,изпитна екскурзия" предстои на математиците. В остра борба за кандидат-студенти  обаче влизат Великотърновският университет и Минно-геоложкият в столицата.

Монитор: Комуналните сметки жертви на грипа

Една от най-честите причини да не си плащаме редовно комуналните сметки и вноските по кредити е била грип или друго  заболяване. Това обявиха вчера от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБ).

„Нормалната тенденция е в началото на годината желанието ни да си плащаме борчовете и сметките да е по-малко, а в края - по-голямо, като това се дължи на факта, че през декември повече от работещите получават бонуси", каза Райна Миткова, шеф на асоциацията. „Затова индексът на плащанията през януари и февруари е по-нисък, а през пролетта се повишава. От юли също има ръст заради увеличаване на шансовете за сезонна заетост.

Сега : За кабинета Балканската война се оказа по-важна от болните деца

Върнатите от министри, зам.-министри, областни управители и други членове на политически кабинети бонуси няма да отидат за лечението на болни деца, както обеща кабинетът. Натрупаната сума от 600 000 лв. ще бъде насочена за покриване на разходите по тържествата за отбелязване на 100-годишнината от балканските войни, реши правителството на вчерашното си заседание. Това слага край на историята около върнатите бонуси, която премина през серия от фарсове и бе грубо използвана за PR и от правителство, и от опозиция.

Вчера на въпрос на "Сега" защо парите не отиват за лечение на деца, а за чествания, премиерът Бойко Борисов коментира: "Дадохме и на деца. БСП да върнат и техните бонуси".

До връщането на бонуси, раздавани в настоящия кабинет, се стигна след шумен скандал около плащаните по министерствата суми. Под силен медиен натиск премиерът Бойко Борисов разпореди висшият ешелон да върне получените пари от 2009 г. насам. В нарочна сметка, управлявана от финансовото министерство, се събраха 603 675 лв. На заседанието, на което сумата стана ясна, присъстваше болно от левкемия момче и от кабинета обявиха, че парите ще отидат за покриване на разходите му по трансплантация на костен мозък - 216 хиляди евро. На приятелите му тогава Борисов заръча: "Оттук при Доган - милионите от хонорарите, при Първанов - от неговите съветници, при Станишев - за други деца болни. Ще ви кажа горе-долу колко пари може да съберете, ако сте активни - не по-малко от 7-8 милиона".

 

Дума: Синята коалиция се разпадна

Споразумението за общо явяване на изборите на СДС и ДСБ беше бламирано в Пловдив от Националния съвет на сините. Противниците на Синята коалиция надделяха и Мартин Димитров подаде оставка, след което напусна форума. "Три години съм работил за единна десница, не мога сега да говоря друго на хората", каза той.

За да се запази Синята коалиция, Костов е трябвало да направи крачка встрани, смята Мартин Димитров. Той очаква противниците на обединението с ДСБ да кажат какво ще предприеме СДС след това решение, кой ще носи отговорност за евентуална загуба на парламентарните избори.

Димитров е категоричен, че сините трябва сами да участват във вота догодина, а не в коалиция с НДСВ или с Меглена Кунева. Стана ясно, че той ще гласува за човек, който ще работи "за доброто на партията", защото по устав СДС трябва спешно да свика национална конференция и да избере нов лидер.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини