Кампанията „Животът обича непушачите” стъпи и в Кърджали

В рамките на националната кампания срещу тютюнопушенето „Животът обича непушачите” вчера пред паметника на Васил Левски в Кърджали бяха прожектирани филми за вредата от тютюнопушенето в дома, на работното място, нуждата от въвеждането на пълна забрана на тютюнопушенто в закритите обществени и работни места и обществения транспорт, риска от пожари, както и възможностите за самостоятелно преодоляване на тютюневата зависимост. Експерти от РЗИ и Община Кърджали раздаваха информационни материали, свързани с кампанията, и призоваваха кърджалийци да се включат в анкетно проучване за вредата от тютюнопушенето.
Дългогодишни пушачи, решили да се откажат от вредния навик, получиха ценни съвети от експертите, които бяха категорични, че тютюнопушенето е предотвратим рисков фактор за заболяванията на сърдечно-съдовата система, на дихателната система, на раковите заболявания и на половата система.
Смъртността, причинена от тютюнопушенето, има мащаба на пандемия. То е една от основните предотвратими причини за възникване на редица заболявания. Близо 13 милиона души в 27-те държави в Европейския съюз страдат от едно или няколко заболявания, свързани с тютюнопушенето. Ако съществуващата тенденция се запази, през 2030 г. 70% от смъртните случаи ще бъдат свързани с употребата на тютюн.
Събитието в Кърджали се организира от Министерство на здравеопазването, Община Кърджали, РЗИ- Кърджали и Медия Експерт Груп 2011.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини