Кенан от Паничково спечели коча на борбите в Млечино

20-годишния Кенан Кемал от чернооченското село Паничково пребори всички пехливани и спечели коча на традиционния турнир по свободна народна борба в ардинското село Млечино. Във финалната схватка младият борец победи с туш след оспорван двубой опитния състезател Нурай Бедри от СКБ „Локомотив”- Пловдив .

Кочът, който е традиционна награда за най-добрия борец, бе връчен от кмета на селото Улви Юзеир.От страниците на регионалните вестници научих, че в Млечино ще се проведат народни борби. Дойдохме заедно с баща ми. За четвърти път печеля коч, много съм щастлив, сподели Кенан Кемал. Той е възпитаник на спортното училище „Стефан Караджа” в Хасково. На 1-ви май стотици жители от региона и Турция бяха дошли да гледат народните борби в Млечино, които продължиха повече от три часа. Тази година основен спонсор на спортната надпревара бе бизнесменът от белгийския град Антверпен Бахтияр Юзтюрк, чиито корени са от селото.Главен съдия беше Мюмюн Байрамали, а негов помощник Юксел Рюстем, и двамата от Горно Прахово. Участниците бяха разпределени в две категории – до 65 кг и над 75 кг. Проведоха се и схватки с най-малките. В надпреварата участваха пехливани от околните села, както и от Кърджали, Хасково, Димитровград, Пловдив и Турция. Организаторите бяха осигурили парични награди за първите три места. На всички участници бяха раздадени спортни фланелки, осигурени от местната текстилна фирма „Илдъръм” ЕООД с президент Ерол Мехмед.Специални гости на турнира бяха европейският шампион по борба, дългогодишен треньор и състезател на бившия спортен клуб по борба „Арда” Джемил Реджеб и синът му Гюнай, който е бил републикански шампион. Преди години люлката на борбата в страната беше в ардинския регион. Оттук са излезли много известни борци като балканският шампион Шенол Тенекеджиоглу от Млечино, Рамадан Емурлов, Фахри Ахмед, Рафет Сабри от Горно Прахово. Целта ни е да възпитаваме у децата обич към спорта и да възобновим старата слава на този спорт в региона, сподели известният европейски шампион Джемил Реджеб. За съжаление той с болка уточни, че не се отделят необходимите средства за развитието на този спорт в областта. В Кърджали, Черноочене, Бойно има спортни салони, а няма борци.

В момента Джемил Реджеб е треньор по борба в турския град Гебзе. Негови възпитаници са двукратния световен шампион на Турция Ерхан Бакър и европейският първенец – Ерсин Чалар.

Класиране:

До 65 кг.:

  1. Димитър Иванов – Димитровград
  2. Мирослав Миролюбов – Хасково
  3. Мюмюн Мюмюноглу – Измир

Над 75 кг.:

  1. Кенан Кемал – Паничково
  2. Нурай Бедри – Пловдив
  3. Гьокхан Байрам – Хасково

За баш пехливанин:

  1. Кенан Кемал – Паничково
  2. Нурай Бедри – Пловдив

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини