Огромни спирали разкриват нови тайни за Марс

Стотици големи спирали са открити на повърхността на Марс и учените са на мнение, че те свидетелстват за вид потоци лава, непознат досега на Червената планета, съобщава статията на Брайън Хендуърк в "Ню сайънтист". Ако това е така, ще означава, че вулканите, а не ледените полета, са формирали необичайно изглеждащата зона около екватора на планетата

Атъбаска Валис е район на поточни канали и долини, покрити от теренни плочки - структури, които свидетелстват, че нещо се е чупило и плавало по планетната повърхност преди милиони години. Учените са раздвоени как се се формирали тези "плочки" - от течение на лава или при приплъзването на ледовете.

Сега изображения с висока разделителна способност от сондата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter показаха 269 спирали, широки до 30 метра. "Няма познат механизъм, който да води до образуване на спираловидни образци в ледовити условията околното следа, образци с мащаба и характеристиките на тези в изучаваната зона", казаха съавторите Ейндрю Райън и Филип Кристенсен. Те смятат, че "намотките" са най-сходни с равномерните, бавнотечащи потоци от лава на Хаваите.

На Земята подобни спирали са открити в средноокеанския разлом, където две придвижващи се плочи от земната кора се изтеглят в противоположни посоки, причинявайки завъртане на лавата помежду им.

Джон Мъри от Департамента по земни науки към "Оупън юнивърсити", Обединеното кралство, смята проучването за много интересно и спиралните структури за любопитни, но остава на мнение, че районът на Атъбаска Валис демонстрира остатъчни ефекти от миналото присъствие на замръзнало море. Той посочи, че съществуващите признаци за това са многобройни и няма лава, "която се държи по толкова различни начини".

Дебатът "лава срещу лед" е не само геоложки. Ако регионът покаже ясни следи от воден лед в миналото, той може да се превърне в бъдеща цел на астробиологични мисии. "Ако това наистина са останки от древно вътрешно море, то това е мястото, където може да се намери живот, ако там има такъв", каза Мъри.

Съавторът на проучването Райън пък остава уверен, че странните структури в Атъбаска Валис могат да бъда обяснени на основата на вулканизма, допълва ТВ Европа. "Не вярвам, че това е добро място за търсене на живот - каза той - все пак е много интересно място за изучаване на геоложката и вулканичната история на планетата".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини