„Републиканска” да стане архитектурен резерват искат интелектуалци

Да се реставрират фасадите на сградите по улица „Републиканска” в търговската и част и тя да се превърне в архитектурен резерват,който да бъде една от забележителностите на Кърджали. Това предлагат интелектуалци от града.Те смятат, че община Кърджали може да кандидатства с проект за привличане на средства по някоя от оперативните, финансирани от Европейския съюз.

 Сега „Републиканска” в търговската си част е не само непривлекателна, но и опасна за пешеходците , алармират търговци- собственици или наематели на търговски обекти. Много от сградите са общинска собственост и хората, наели ги под наем очакват общината да отпусне средства за ремонт на стрехите им. Зимно време при снеговалеж не са редки случаите да падат късове мазилка. Такива случаи има и при проливни дъждове.

Една от най-опасните сгради е на бивш хотел. След дълги дела той е реституиран. Собствениците имат нотариален акт за земята и притежават долните етажи, а държавата е прехвърлила горния на общината. От години собствениците искат съвместно с общината да ремонтират покрива , който тече и заплахата от срутване на сградата е реална. В две поредни години бившия хотел е включен в списъка за капиталови разходи, но парите все не стигат за ремонт. Собствениците са писали няколко пъти до кмета Хасан Азис, който бе предвидил 11 000 лева за ремонт, но кризата осуети намеренията му.

Зам.-кметът Васил Бобеков заяви, че в момента общината няма средства за ремонт. Той препоръча собствениците да заделят средства от наемите на магазините, които получават за да се ремонтира покрива.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини