Поляците дават заден ход за ОЦК

Дариуш Мадей и Андон Абромов

Представители на дружеството „Силезия” АД от Полша в момента разговарят с група от металурзите в ОЦК, срещата е в офиса на регионалното ръководство на КНСБ в Кърджали, предаде репортер на БГНЕС. Дариуш Мадей и Андон Абромов заявиха, че са силно разколебани и са на път да се оттеглят от преговорите за завода.

„Днес нещата се развиват много динамично и може да си останем само евентуални инвеститори. Ние до момента не знаем какви са истинските задължения на завода. Наясно сме, че не е редно да водим преговори с работниците и синдикатите. Имаме разработена програма за оздравяването на завода. Водим разговори и със собственика Валентин Захариев и екипа му, но това са много трудни преговори, никой не казва истината за задълженията”, посочи Абромов. Той призна, че час и половина преди да пристигнат в Кърджали, двамата с Мадей стигнали до решението да се оттеглят от сделката.

От думите им стана ясно, че те основно се интересуват от производството на цинк, с което биха покривали разходите за суровини и заплати, а по-голямата част от печалбата ще се връща във вид на инвестиции. Намерението им е първоначално да наемат завода, а след 2-3 години да го закупят.

„Ние обаче не сме социална фирма, няма да дойдем с чувалите с пари. Разколебани сме, защото искаме истината за задълженията, но не ни я казват. А се оказа, че най-големият кредитор на ОЦК е самият Захариев. Ако вземем завода, ще държим Славея Стоянова да остане на поста си като изпълнителен директор, за да носи отговорността за погасяването на кредитите”, посочи още Абромов.

Полският синдикат „Солидарност” е изпратил сведения до централата на КНСБ в Кърджали за кандидат-инвеститорите от „Силезия” АД. Дружеството е собственост на по-голям консорциум „Импексметал” АД. Неотдавна полската държава е продала на консорциума 5% от  акциите си и така той държи 95% от компанията. Зад този бизнес стои полският олигарх Роман Каркосик, един от най-богатите хора в страната, който притежава 50, 58% от „Импексметал”. От „Солидарност” са информирали КНСБ, че Каркосик и хората му не се съобразяват със синдикатите, интересува ги само финансовата страна. Съвсем наскоро е възникнал конфликт в предприятие на консорциума, след като ръководството заменило работниците с трудови договори с други, ангажирани с временни договори и осигурени от агенции за временна заетост. Работодателят отхвърлил поканата за участие в преговори, които е трябвало да се водят под егидата на Регионалната трипартитна комисия. Този случай, както и други подобни демонстрации на арогантно поведение, се случвали често в заводите на „Импексметал”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини