Турският ден на детето честват в Кърджали

Тази година Народно читалище „Юмер Лютфи” за втора поредна година ще отбележи в Кърджали 23 април –Ден на детето, който традиционно се чества в Република Турция. За целта специални гости ще бъдат ученическа фолклорна група от училище „Ататюрк” от Община Кърджъсалих, Област Едирне. В концертната програма, която ще бъде представена на  23 април от 18.30 часа в Дома на културата, ще вземат участие детски ансамбъл „Кадрие Лятифова”, ансамбъл за турски песни и танци „Кърджали” и солистите към читалище „Юмер Лютфи”.

23 април-Ден на независимостта и Ден на детето се чества в Турция като се поканят от съответните училища и общини хиляди деца от целия свят.  Тази година ние решихме също да поканим деца от Кърджъсалих тука, за да празнуват заедно с кърджалийските деца от ансамбъла този празник. Очакваме много гости, сред които ще бъдат  Генералният консул на Република Турция в Пловдив Рамис Шен, всички кметове на общини от областта. Входът ще бъде свободен. На концерта каним всички граждани от региона, заяви по този повод секретарят на читалище „Юмер Лютфи” Мюзекки Ахмед.

Той съобщи, че същата вечер ще бъдат обявени имената на спечелилите конкурса за есе на турски език на тема „Моят празник-23 април”, които ще бъдат и наградени от Рамис Шен и кмета на Кърджали инж. Хасан Азис. Конкурсът бе организиран от Дружество за турска култура и изкуство- Кърджали, съвместно с вестник „Кърджали хабер”. За участие в конкурса от цялата страна бяха получени над сто есета като специална комисия от учители начело с председателя на новоучреденото Дружесто на учителите по турски език от Южна България Харун Бекир оцени творбите. Ученици се надпреварваха в две възрастови групи: 1-4 клас и 5-8 клас.  Класиралите се на първо място участници ще получат по един лаптоп, а на второ и трето място цифрова камера. Наградите са осигурени благодарение на спонсори от страната и чужбина.

Ресмие МЮМЮН

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини