Кметовете пак бойкотират Таушанова,този път за земеделието

Иванка Таушанова

За пореден път кметовете на общини неглижираха интересите на близо 20-те хиляди земеделски стопани и производители в Кърджалийско и не уважиха инициираната от областния управител Иванка Таушанова работна среща по проблемите на сектора. На нея присъстваха директорът на ОД „Земеделие”, началниците на всички общински земеделски служби и представители на ДФЗ и Агенцията по безопасност на храните. Община Крумовград бе представлявана от заместник-кмета Абедин Хаджимехмед, Кърджали, Момчилград и Кирково от специалисти, а Джебел, Черноочене и Ардино не изпратиха свои представители. „Не мога да изтълкувам отсъствието на кметовете по друг начин освен като проява на незаинтересованост и липса на политическа воля за решаване на проблемите в земеделието, които пряко касаят местната власт”, заключи Таушанова. На срещата тя заяви, че ще използва трибуната на Общинските съвети, за да стигне до хората информацията за кампания 2012 и да се потърси решение на ключови въпроси като отдаването на общинския поземлен фонд /ОПФ/ и спънките при кандидатстване за субсидии.

ОПФ в региона възлиза на 635,5 хиляди декара, от които над 59 на сто са пасища и мери. Според директора на ОД „Земеделие” Йорданка Гочева, общините, с изключение на Крумовград, изостават сериозно със сключването на договори за наем. На стопаните се налага да чертаят „на сляпо” и без да имат правно основание, а после търпят санкции. „Няма яснота кои имоти от ОПФ са предназначени за продан, кои ще се дават под наем и кои под аренда. Хората биват възпрепятствани да кандидатстват за подпомагане, а общините не ги улесняват”, коментира Гочева. Масова практика е общинският поземлен фонд да се отдава под наем за срок от 1 година, и то календарна, а не селскостопанска, въпреки че законът позволява 5-годишен наемен период. Единствено община Кирково сключва тригодишни договори, но само с регистрирани земеделски производители. Това не само че не стимулира стопаните да обработват и поддържат площите, но в много случаи не им позволява да се възползват от схемите и мерките за подпомагане, като например мярка „Агроекология” и мярката за полупазарни стопанства, подчерта областният управител. Неуредици създава и отдаването на имоти на части, без въвод във владение и проекто-скици, отчетоха от Държавен фонд „Земеделие”. Резултатът е застъпване на площи, грешки при очертаването и отказ от субсидии.

„Общините трябва да са в услуга на хората в търсенето на алтернативен поминък. В кампания 2012 има схеми за подпомагане на животновъдството в необлагодателствани райони и икономически уязвими общини в Южна България, а то е основният дял от сектор земеделие в региона. Животновъдите имат нужда от пасища за дългосрочно ползване и от условия за изграждане на ферми извън населените места. За съжаление общините не правят необходимото, за да ги улеснят, хората губят време и средства, а пустещите земи се увеличават”, констатира Таушанова. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини