Кибернетичните доспехи на войника на бъдещето

Изследователи от Висшата школа "Света Ана" в Пиза разработиха роботизирано устройство, което увеличава 20 пъти физическата сила на човек, "облечен" в него.

Това съобщиха специализирани италиански издания, цитирани от БТА. Това е първият, реализиран в Италия, кибернетичен екзоскелет (от гръцки "външен скелет" - термин, взаимстван от зоологията и антоним на ендоскелет, "вътрешен скелет") за сервоусилване на човешка сила и е смятан за една от най-сложните роботизирани системи в света.

Става дума за външен кибернетичен инструмент, който следва биомеханиката на човека с цел пропорционално увеличаване на силовия капацитет при телесните движения.

Проектът е финансиран от италианското министерство на отбраната и освен за военни цели кибернетичните доспехи могат да намерят приложение в сложни дейности на гражданската защита.

Прототипът, обозначен с английското название "body extender", се състои от централен корпус, с който са свързани четири крайника - два крака и две ръце с характеристики на движение, сравними с тези на човешкото тяло. Той е в състояние да следва движенията на облечения в него оператор, като увеличава човешката сила, прилагана във външната среда.

Новият момент, който прави разработката уникална в световната практика, е наличието на 22 степени на свобода на движение, като всяка отделна степен е контролирана от ъглов датчик, задвижван от самостоятелен електромотор. Кибернетичното устройство е снабдено и с допълнителни датчици за силата, които са разположени в съответните точки на контакт с човешкото тяло, което позволява на екзоскелета да "отгатва" намеренията на оператора.

Двете роботизирани ръце са в състояние да повдигнат и продължително да задържат тежести от 100 килограма. Специалистите смятат, че първоначално военното му приложение ще бъде предимно в логистиката, се посочва в информациите.

Висшата школа "Света Ана" в Пиза е държавен университет, който разполага с редица научноизследователски центрове в областта на приложните науки. Досега в некласифицираните публикации се съобщаваше за разработка на кибернетични екзоскелети по програмата "Войник на бъдещето" на САЩ, както и за реализации в Япония.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини