26 °C

Математиците от „Славейков” - сред националните лидери

Младите математици от школата по математика на СОУ „Петко Рачов Славейков” затвърдиха позициите си сред лидерите на националните конференции по математика. Два отличени проекта и четирима поканени ученици за участие в Лятната изследователска школа по математика – това е статистическата равносметка от участието на най-голямото  кърджалийско училище в 41-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България, която се състоя от 9 до 12 април в курорта Боровец. За отбелязване е, че с по два отлични проекта са само Софийската математическа гимназия, Пловдивската математическа гимназия и СОУ „Петко Рачов Славейков” - Кърджали.

Ученическата секция на конференцията се проведе в две състезателни сесии – по математика и по информатика и информационни технологии. Съгласно годишния календар на Министерството на образованието, младежта и науката, Ученическата секция се явява едновременно и Национален конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Това е най-голямото състезание за годината в България на изследователски разработки на ученици в областта на математиката и информатиката. Стимулът не е малък – победителите получават покани за участие в Националната лятна изследователска школа, разходите от над 650 лева на човек се поемат от Ученическия институт по математика и информатика. Основните спонсори на дейността на УчИМИ в последните години са Фондация Америка за България и Американската фондация за България.

С най-високото отличие в конкурса – грамота за отлично представяне – се завърнаха от конференцията деветокласникът Иван Герганов, представил се с проект „Пресечни точки на диагоналите на правилен многоъгълник”, и единадесетокласничката Джансуа Али с проект „Точката на Микел”. И двамата са поканени за участие в Лятната изследователска школа. Грамота за много добро представяне и покана за участие в Лятната изследователска школа получиха единадесетокласничките Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова с проект „Външни точки на Брокар”. Впечатляващо успешен бе дебютът на деветокласниците Хубен Иванов с проект „Окръжност и подобни триъгълници” и Иван Иванов с темата „Неравенства в триъгълник”. Научен ръководител на нашите ученици е Вълчо Милчев, учител по математика в СОУ „Петко Рачов Славейков”. На конференцията присъства и директорът на училището Милко Багдасаров, който не пропуска нито една изява на свои ученици във всички области на знанието, изкуството и спорта.

Общо в Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика участваха 118 ученици от 27 училища в 18 града на България. Наградите на отличените и техните научни ръководители връчиха академик Петър Кендеров, президент на международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий” и академик Стефан Додунеков, директор на Института по математика и информатика при БАН и председател на Съюза на математиците в България.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работите упорито и самоуверено, и това започва да дава резултати. Стремете се да следвате плановете си, за да останете доволни от себе си. Настроени сте приятелски към околните и можете да разчитате на тяхната взаимност. И така ще бъде всеки път, когато поддържате такава линия на поведение.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден обещава да бъде приятен за повечето Близнаци. Ако отрано разпределите делата си, ще останете удовлетворени от свършеното. В добра форма сте и засега не чувствате нужда от почивка, но не се претоварвайте.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Водени от прагматични мисли и действия ще намерите правилното решение на наболял проблем. Споделяте опита си с околните и това повишава авторитета ви. С привлекателна личност, която споделя вашите интереси ще задълбочите отношенията си. Не се колебайте да покажете чувствата си. Други ще се насочат към повишаване на квалификацията си.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще мине в спокойна обстановка, заобиколени от любимите си хора. Имате възможност да свършите полезна работа по дома си, а също и изостанали професионални дела. Можете да градите планове и за предстоящите ви начинания. Денят е подходящ за това, както и за по-весели събития.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви срещи с хора от различни сфери на дейност. Това ще ви даде възможност да се запознаете с идеи, които бихте могли да използвате и в своята работа. Близък приятел ще има нужда от помощта ви за разрешаването на личен въпрос. Личният ви опит е нещо, на което винаги можете да се осланяте.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Светски изяви за някои от вас. Хората на изкуството ще покажат част от работата си пред широката публика и ще се насладят на всеобщо одобрение. Ще изпитате желание за развлечения и удоволствия. Това е чудесно, стига да не наранявате някого с поведението си.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако за други денят е за почивка, за вас той е работен. Къде с желание, къде по-малко, но ще си наложите воля, за да приключите започнатото през седмицата. Бъдещите ви планове ще се толерират от човека, който ви интересува и поне този въпрос ще отпадне като проблем. Предприемчивостта ви е впечатляваща.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работни проекти и други бизнес-обвързаности ще ангажират повече от времето ви днес. Сроковете и договореностите ви задължават да не отстъпвате от думата си, но възнагражденията - морални и финансови няма да се забавят. Не допускайте умората да потисне радостта ви от тях, намерете време и за себе си.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете внимателни с емоциите днес. Това може да попречи в осъществяването на плановете, които имате. Срещате се с различни хора и от разговорите с тях ще станете по-уверени относно настоящата си заетост. Обърнете по-голямо внимание на интимния си партньор, особено, ако сте правили грешки напоследък.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стараете се да помогнете на ваш близък и правите всичко, което е по силите ви. Остава и той да прояви същата инициативност. Близостта на привлекателна за вас личност ви прави разсеяни. Открива ви се много добра възможност да скъсите дистанцията и да постигнете желаната близост. Просто не се колебайте и действайте.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Силното ви присъствие в живота на много хора ви превръща в лидери, съзнавате или не това. Напрежението е неделима част от ежедневието ви, но вие сте силни и ще се справите. Избягвайте спорове и конфликти, не разваляйте деня си с излишни главоболия. Позволете на любовта да се погрижи за вас, в лицето на специален човек.
24 юни 2021
Последни новини