Кърджалийчета боядисаха яйца ,ще ги раздават на Великден

Днес,  на Велики Четвъртъ, в Обединен детски комплекс,  децата и младежите от Детски и младежки парламент, клуб по етнография и краезнание, кръжок „Сръчни ръце” и клуба по фотография боядисаха и изписаха 420 яйца, дарени от фирма „Яйцепром” с.Глухар.

Г-жа Нели Карабашева, ръководител на клуба по етнография и краезнание разказа на децата за отколешната традиция да се боядисват яйца за Великден, символиката на червеното яйце и начините на боядисване на яйцата в Източните Родопи. Разказа им как в миналото нашите баби са багрили яйцата с естествени материали – червено цвекло за червен цвят, люспи от лук за жълт цвят и за мрамориране, коприва за зелен цвят. Г-жа Карабашева разказа на децата още, че в миналото яйцата са се боядисвали само в червен цвят и са символизирали кръвта на Христос.

Боядисаните яйца ще бъдат раздадени от Детски и младежки парламент на Великденския детски празник на 15.04.2012 г. от 11 ч. в градинката пред църквата „Св.Георги Победоносец.” Празникът е организиран от Община Кърджали и Обединен детски комплекс.

 Празникът ще започне с благословията на отец Петър. В програмата ще участват клоуна Роко Коко, Детска вокална група "До Ре Ми" към ОДК с ръководител Милослава Славова и  читалище "Родопски фар". За децата ще има забавни игри и конкурс за най-здраво великденско яйце.

Тази година дарители на празника са фирма "Яйцепром" с.Глухар, които дариха 420 яйца и фирма "Роси", която дари великденски козунаци. Те ще бъдат раздадени на всички присъстващи на празника.

 За всички деца  на празника ще има лакомства осигурени от Община Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини