22 °C

Вик на отчаяние: Няма да търпим повече унижение

Търпението на работниците от ОЦК-Кърджали свърши и работниците са на ръба на гражданското неподчинение. Хората са отчаяни и готови на всичко, за да извоюват своята справедливост. Металурзите се събраха да протестират пред сградата на "Интертръст холдинг" в София с голям транспарант с надпис: "Няма да търпим повече унижение". "От 5 години не са ни изплащани редовно заплатите. Ако Валентин Захариев имаше доблест, щеше да дойде да говори с нас", каза един от участващите в протеста. Работниците скандират  "Мафия" и "Олигарси". Никой от представителите на "Интертръст холдинг" не пожела да говори с протестиращите, а голяма част от тях и не са очаквали това да се случи. 

Дори кучетата не искат да ядат храната, сервирана в столовата на комплекса. Валентин Захариев е над законите, над правилата в тази държава, каза Стефан Стойчев, работник в завода от 17 години. Непрекъснато ни лъжат и обещават, правят предстачни споразумения, които не се изпълняват, каза още Стойчев. Ние сме граждани на тази държава, искаме тя да ни защити, допълни той.

След "Интертръст холдинг" протестиращите се преместиха пред парламента. Инициативен комитет от петима души внесе протестната декларация на работници от ОЦК – Кърджали в Народното събрание. Митигуващите искат затвор за бизнесмена Валентин Захариев и адекватен закон за такива като него. В КНСБ са внесени 100 000 подписа в подкрепа на металурзите. В декларацията работниците настояват за незабавно изплащане на дължимите трудови възнаграждения, запазване на работните места, осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, незабавна смяна на мениджърския екип на ОЦК. Настоява се Народното събрание да приеме криминализиране на деянията, свързани с неизплащането на работни заплати и осигуровки на работниците и служители. Да се даде възможност на работниците и служителите за откриване на производство по несъстоятелност на работодател, който не е изплатил уговореното трудово възнаграждения, са други искания на металурзите. Те настояват и за промяна в Гражданско-процесуалния кодекс, съгласно която работниците и служители могат да искат въз основа на извлеченията на ведомостите за заплати бързо издаване на изпълнителен лист без да водят дела по исков ред. Очаква се зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов да приеме декларацията.

Нормално е действията на Валентин Захариев да бъдат криминализирани, каза Пламен Каракостов, началник смяна в ОЦК-Кърджали. Не се дават средства за поддръжка, а съоръженията са пред разпадане. Захариев досега е първият човек, който казва, че заводът е пред разпадане, продължи Каракостов. Около 60 души вече са напуснали, в последната седмица има още напуснали, добави той. Каракостов опроверга изказванията на Захариев, за неуспешното пускане на пържилна и посочи като причини - неправилното изграждане на пещта и липсата на материали за работа, от което е последвало спирането на пещта. Каракостов заяви, че не повече от 150 000 лв. са дадени за ремонт на завода, като за него са отпуснати 27 електрода за ремонт на пържилна пещ и 57 чифта ръкавици за участващите в ремонта. Инвестициите в ОЦК-Кърджали нямат реално отражение върху условията на труд в комплекса, допълни Каракостов.

 Служителите в ОЦК дойдоха от Кърджали с 2 автобуса и лични автомобили, разходите за консумативи са по 700 лв. за всеки един от автобусите. Днес тече 42-ят ден от протеста на работещите. Металурзите нямат нито едно плащане, с изключение на средствата от социалното подпомагане. Поради забавените с месеци заплати голяма част от семействата на работещите ще посрещнат Великден без средства, а някои от тях и без електричество в домовете си. От месец септември досега работодателят дължи за заплати общо 1 260 000 лева. Към момента 68 души са напуснали ОЦК. Част от тези, които все още се водят на работа в предприятието, също обмислят да напуснат, и то колективно, ако до Великден не получат дължимото. Така поне ще могат да се регистрират в Бюрата по труда и да получават обезщетение от там. КНСБ съобщи, че работниците са решени дори да направят палатков лагер пред Областната управа в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини