Вик на отчаяние: Няма да търпим повече унижение

Търпението на работниците от ОЦК-Кърджали свърши и работниците са на ръба на гражданското неподчинение. Хората са отчаяни и готови на всичко, за да извоюват своята справедливост. Металурзите се събраха да протестират пред сградата на "Интертръст холдинг" в София с голям транспарант с надпис: "Няма да търпим повече унижение". "От 5 години не са ни изплащани редовно заплатите. Ако Валентин Захариев имаше доблест, щеше да дойде да говори с нас", каза един от участващите в протеста. Работниците скандират  "Мафия" и "Олигарси". Никой от представителите на "Интертръст холдинг" не пожела да говори с протестиращите, а голяма част от тях и не са очаквали това да се случи. 

Дори кучетата не искат да ядат храната, сервирана в столовата на комплекса. Валентин Захариев е над законите, над правилата в тази държава, каза Стефан Стойчев, работник в завода от 17 години. Непрекъснато ни лъжат и обещават, правят предстачни споразумения, които не се изпълняват, каза още Стойчев. Ние сме граждани на тази държава, искаме тя да ни защити, допълни той.

След "Интертръст холдинг" протестиращите се преместиха пред парламента. Инициативен комитет от петима души внесе протестната декларация на работници от ОЦК – Кърджали в Народното събрание. Митигуващите искат затвор за бизнесмена Валентин Захариев и адекватен закон за такива като него. В КНСБ са внесени 100 000 подписа в подкрепа на металурзите. В декларацията работниците настояват за незабавно изплащане на дължимите трудови възнаграждения, запазване на работните места, осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, незабавна смяна на мениджърския екип на ОЦК. Настоява се Народното събрание да приеме криминализиране на деянията, свързани с неизплащането на работни заплати и осигуровки на работниците и служители. Да се даде възможност на работниците и служителите за откриване на производство по несъстоятелност на работодател, който не е изплатил уговореното трудово възнаграждения, са други искания на металурзите. Те настояват и за промяна в Гражданско-процесуалния кодекс, съгласно която работниците и служители могат да искат въз основа на извлеченията на ведомостите за заплати бързо издаване на изпълнителен лист без да водят дела по исков ред. Очаква се зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов да приеме декларацията.

Нормално е действията на Валентин Захариев да бъдат криминализирани, каза Пламен Каракостов, началник смяна в ОЦК-Кърджали. Не се дават средства за поддръжка, а съоръженията са пред разпадане. Захариев досега е първият човек, който казва, че заводът е пред разпадане, продължи Каракостов. Около 60 души вече са напуснали, в последната седмица има още напуснали, добави той. Каракостов опроверга изказванията на Захариев, за неуспешното пускане на пържилна и посочи като причини - неправилното изграждане на пещта и липсата на материали за работа, от което е последвало спирането на пещта. Каракостов заяви, че не повече от 150 000 лв. са дадени за ремонт на завода, като за него са отпуснати 27 електрода за ремонт на пържилна пещ и 57 чифта ръкавици за участващите в ремонта. Инвестициите в ОЦК-Кърджали нямат реално отражение върху условията на труд в комплекса, допълни Каракостов.

 Служителите в ОЦК дойдоха от Кърджали с 2 автобуса и лични автомобили, разходите за консумативи са по 700 лв. за всеки един от автобусите. Днес тече 42-ят ден от протеста на работещите. Металурзите нямат нито едно плащане, с изключение на средствата от социалното подпомагане. Поради забавените с месеци заплати голяма част от семействата на работещите ще посрещнат Великден без средства, а някои от тях и без електричество в домовете си. От месец септември досега работодателят дължи за заплати общо 1 260 000 лева. Към момента 68 души са напуснали ОЦК. Част от тези, които все още се водят на работа в предприятието, също обмислят да напуснат, и то колективно, ако до Великден не получат дължимото. Така поне ще могат да се регистрират в Бюрата по труда и да получават обезщетение от там. КНСБ съобщи, че работниците са решени дори да направят палатков лагер пред Областната управа в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини