Гърците излязоха на протест след самоубийство в центъра на Атина

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в Атина. До размириците се стигна, часове след като отчаян от безпаричието пенсионер се самоуби в центъра на гръцката столица. Самоубийства от безизходица бяха извършени и в Италия и Кипър.

Около 1500 души излязоха на протест на централния атински площад, който ескалира до сцени на насилие. Демонстрантите замеряха полицаите с камъни, бутилки и коктейли Молотов, униформените отвърнаха с палки и сълзотворен газ. 

Гневът на протестиращите избухна след като  77-годишен бивш аптекар се самоуби в сряда на стълбите на парламента в центъра на Атина. В предсмъртната си бележка той е посочил, че повече не може да издържи тежкото икономическо положение.

Пенсиите в Гърция бяха намалени с около 40% в рамките на съгласуваните условия за получаване на спасителна помощ на ЕС и МВФ. „Трагично е, когато някой от нашите граждани отнеме живота си. В тези моменти, тежки за нашето общество, правителство и граждани, ние трябва да подкрепяме хората, които са в беда”, коментира гръцкият премиер Лукас Пападимос.

Мнозина гърци смятат възрастния мъж за мъченик, чието самоубийство символизира натрупаните последици от продължаващата повече от две години криза. Случаите на депресия и самоубийства в Гърция се увеличиха на фона на икономическата криза, заради която безработицата се покачи, а заплатите и пенсиите се понижиха. 38-годишен албанец се самоуби на остров Крит във вторник, скачайки от прозорец на втория етаж. Той е бил безработен известен период от време и е имал финансови затруднения. Няколко гръцки бизнесмени също се застреляха в последните няколко месеца на фона на все по-дълбокото навлизане на страната в рецесия.

По-рано италианският премиер Марио Монти беше обвинен, че е отговорен непряко за самоубийството на няколко италианци, които не можели да се справят със строгите мерки за икономии. Според опозицията самоубийствата на хора, които не могат да свържат двата края, ще тегнат на съвестта на Монти. Мерките за икономии доведоха и до самоубийство и в Кипър.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини