Турция дарява 12 милиона и проект за мега джамията в Кърджали

Дирекцията по вероизповеданията при правителството на Турция дарява 12 млн. лв. и готов проект за изграждането на нова джамия за 1500 души в Кърджали. Дарението е предназначено за джамийското настоятелство в най-големия градски квартал Възрожденци,съобщи вестник “Труд” като цитира Ферад Саид, член на настоятелството.

Мюсюлманският храм ще бъде най-големият в България, но и най-скъпо струващият строеж в Източните Родопи след Водното огледало. Той ще заеме площ от 1400 кв. метра и ще има две високи минарета. Отреденото място е в крайния квартал Прилепци по пътя към стената на язовир Кърджали.

Две са местните фирми, които си оспорват поръчката за строителството на огромния молитвен дом. Едната изгради новото мюсюлманско училище в Момчилград, а средствата за него в размер на 5 млн. лв. също дойдоха от Турция. Другата фирма построи втория корпус на турския завод за каучукови изделия Теклас, лентата на който преряза премиерът Бойко Борисов през октомври м.г.

В района на пазара в Кърджали има джамия, но тя отдавна е тясна за всички богомолци. Преди около 7 г. беше отреден парцел за нов храм на десния бряг на река Арда в пряка близост с жилищните блокове, но протестна подписка стопира градежа.

През юли 2007 г. общинските съветници подкрепиха решението за строежа на джамия върху вече отчуждения терен по пътя за язовира. Земите бяха на тракийци и потомци на първите заселници от Беломорска Тракия. Те получиха в замяна други парцели. Така най-скъпата обществена сграда в района ще се извисява над Кърджали и ще се вижда от всяка точка.

spekulanti.com

Източник: spekulanti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини