Георги Първанов: Генералната цел на БСП трябва да бъде спечелването на изборите

.

Експрезидентът изложи идеите си за бъдещето на столетницата. Кандидатът за лидерския пост в БСП определи генералната цел, която според него трябва да преследва БСП, а именно - спечелването, при това убедително, на парламентарните избори догодина. В изявлението си пред местните социалисти той припомни, че партията досега е изгубила пет последователни избора и в този смисъл спечелването на вота през 2013 година е жизнено важен за нея. БСП губи, защото не излъчва сила. По тази причина хората не ни се доверяват, заяви Първанов.

Първанов опроверга и твърденията, че с амбицията за лидерския пост води партията към ГЕРБ. По-нелепа история не съм чувал, каза президентът, с което даде да се разбере, че БСП не може да се коалира с ГЕРБ. В списъка са още “Атака“ и Яне Янев, но оттам нататък сме отворени към всички други партии, с които имаме идейна съвместимост, допълни Георги Първанов. Първанов не изключи коалиция с ДПС, както и една бъдеща формация, оглавявана от Меглена Кунева.

По време на срещата с местния партиен актив, социалисти в Кърджали предложиха на бившия президент Георги Първанов, да се оттегли от битката за лидерския пост в БСП, за да бъде избран Сергей Станишев и стане почетен председател или министър-председател в сянка.Така ще се запази единството в партията, както и двамата, които могат да и бъдат безкрайно полезни в крайната цел - спечелването на парламентарните избори през 2013 година, мотивираха се местни социалисти.

„Не приемам почетна длъжност, дори ми е обидно“, отвърна на предложението Георги Първанов, напомняйки за успехите на БСП в едни от най-трудните години от съществуването й в периода 1997-2001 година, когато самият той беше неин лидер преди да бъде избран за президент. Той успокои кърджалийския актив, че въпреки конфронтациите в медиите между него и другият кандидат за лидерското място в БСП Сергей Станишев до разцепление в партията няма да се стигне.

Налице е тежка криза на това управление, посочи Първанов и уточни, че докато кабинетът не изгради ясна визия за проблемите на страната нищо няма да се промени.Първанов остро разкритикува премиера Бойко Борисов и определи като негов личен провал смяната на министри в здравеопазването, министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той формулира и тезата, че провала на ГЕРБ във всички водени от него политики, не означава непременно оттегляне на електоралното доверие от управляващите, каквото показвали и социологическите проучвания. Отвратените от ГЕРБ не преминават непременно към БСП, констатира пред присъстващите на форума на местните социалисти Георги Първанов.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини