Джамията в Кърджали ще бъде най-скъпата сграда,гълта 12 милиона лева

Парцелът на който ще се изгради джамията

12 милиона лева ще струва изграждането на втората джамия в Кърджали, която ще се извисява над града в квартал „Прилепци”. Средствата за най-големия мюсюлмански храм в страната ще дойдат от Турция. Това съобщи за Кърджали бг вести член на джамийското настоятелство, което се е нагърбило с изграждането на джамията. Според него финансирането ще бъде от частни дарители и от Дианета-дирекцията по вероизповеданията на Република Турция.

  Кърджали бг вести научи също, че две фирми се стремят да вземат поръчката за строителството на джамията. Едната е „Балканстрой инженеринг”,която построи новата сграда на мюсюлманското училище в Момчилград, а другата „Марс 66”, която издигна втората фабрика на турското фирма „Теклас”. Зад първата стоят спомоществователи от южната ни съседка. Тя се доказа при изграждането на школото в Момчилград. Втората също се ползва със сериозна подкрепа.

Огромната джамия в Кърджали ще бъде най-скъпата обществена сграда изграждана в града. Преди години цялостния ремонт на медресето и преустройването му в музей заедно със създаването на експозиция струва около 6 млн.лв. Градежът на храма е поредния случай когато с пари от спонсори от Турция се издига мюсюлманска сграда в Кърджалийско. Най-пресния пример е училището в Момчилград,което струва 5 млн.лева.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини