2 бона глоба за ругатня на мач. Преглед на националния печат

Енергийната политика на страната отново е водеща тема за всекидневниците.

В. „Дневник" помества информация за посещението на премиера Борисов в Грузия и за възможностите България да диверсифицира доставките на газ чрез внос от Грузия:

„За първи път след днешния разговор виждам някаква възможност за реална диверсификация на доставките на газ. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция с премиера на Грузия Ника Гилаури, предаде БТА. Борисов, който днес пристигна на посещение в Грузия, отбеляза, че двете страни ще работят активно за подготовката на меморандум по този въпрос.

"Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища и това много ще ни помогне в преговорите ни за новите газови договори", добави премиерът.

Развиваме много добри отношения с Русия и не правим нещо, което е в ущърб на трети страни, каза още Борисов.

"Искаме да диверсифицираме доставките си за по-евтин газ. Ако те, на базата на нашите договори, свалят цените още, ще взимаме руска газ. Но ако продължат да държат високи цени, ще търсим алтернативи да си докараме газ от друго място", посочи премиерът.

Той добави, че през Босфора не може да минават танкери с втечнен газ и затова българските пристанища са единствена възможност, ако от Каспийско море и Азербайджан се доставя втечнен газ до Грузия и от там до България.

Обсъждаме транзит през Черно море на компресиран втечнен газ и търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа, каза министър-председателят на Грузия Ника Гилаури..."

В друга своя публикация „Дневник" цитира изказване на експремиера Иван Костов, че Газова централа в Белене е възможна при цена на газа от 200 долара:

„Парогазова централа на площадката в Белене е възможна и икономически жизнеспособна, ако цената на газа е около 200 долара на хиляда кубически метра, което може да стане, ако България открие свои находища в Черно море или установи на своя територия шистов газ. Това каза съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ Иван Костов в предаването "На 4 очи" на "Нова телевизия".

Костов каза, че не е привърженик на добива на шистов газ, а на енергийната сигурност и независимост на страната. По думите му без значение дали България ще "дупчи" за шистов газ или не, в непосредствена близост до страната ни ще се появи газ от Полша, Словакия, Румъния, Кипър, Израел, който ще търси пазар и у нас. Искрено се надявам този газ да накара монополния доставчик на газ в България да свали цените, каза лидерът на ДСБ.

Според него от геополитическа гледна точка Русия няма да може да задържи позициите в Югоизточна Европа, защото се появяват алтернативи - има доказани находища и ще се появи газ от тях. Костов повтори позицията си, че България трябва да знае има или няма шистов газ, защото ако има такива находища, позициите ни в преговорите с всеки, който идва да продава газ, ще са много по-силни.

Лидерът на ДСБ показа оценка на разходите за проекта "Белене", според която централата струва 11 600 000 000 евро и повтори тезата си, че това е един нежизнеспособен проект. За да бъде жизнеспособен проектът "Белене", в следващите 50 години токът трябва да струва 15-20 евроцента на киловатчас, а не 4.5 стотинки, както е сега, добави той.

Костов допусна договарянето за отказа от втора ядрена централа в Белене да е станало за сметка на други национални интереси, например част от българската газопреносна мрежа в "Южен поток"."

В. „24 часа" информира за възможността вместо АЕЦ в Белене да има индустриален парк:

„Площадката на АЕЦ "Белене" да бъде превърната в индустриален парк, в който местни и чужди инвеститори да вложат своите средства и да разкрият работни места за хората от Свищов, Белене и Никопол, поискаха природозащитници.

"Има уникални предимства - 3 пристанища. Лиманът за тежки товари е мощен аргумент в полза на идеята. Налице е жп връзка, а с не много вложения може да се изгради и скоростен път", пише в обръщението на Комитета за еколого-икономическа защита от Свищов. Със запалени свещи за последно сбогом членовете на няколко екоорганизации, общински съветници от Свищов и Никопол и граждани изпратиха недостроената втора атомна централа.

В. „Стандарт" също отделя място на темата, като цитира апел на президента Росен Плевнелиев към ЕС да подкрепи България в енергийните преговори с Русия:

„Апел ЕС да подкрепи България да се интегрира в европейската енергийна мрежа за пренос на природен газ и да не позволи Русия да санкционира България отправи президентът Росен Плевнелиев в интервю за италианския в. "Кориере дела сера". Материалът е със заглавие: "Моята България ще бъде по-малко зависима от Москва", а интервюто е правено по време на официалното посещение на българския държавен глава в Рим по покана на колегата му Джорджо Наполитано.

В материала Плевнелиев казва, че решението на България да се откаже от строежа на АЕЦ "Белене" е много смело, но правилно. Президентът обяснява, че още преди да бъде избран, е посочил като свои приоритети енергийната ефективност, диверсификацията в енергетиката и либерализацията й.

По време на визитата си в Рим Плевнелиев разговаря и с представители на българското общество в Италия. Сред поканените са били и най-популярните в света представители на българския спорт, които работят в Италия - селекционерът на националния мъжки отбор на България по волейбол и на италианския шампион Итас Диатек (Тренто) Радостин Стойчев, и най-бързата бяла жена в света Ивет Лалова."

Вестниците информират и за това, че прокуратурата е сезирана за източване на държавния резерв от собственика на ОЦК Валентин Захариев.

„След като държавата го изгони от ГОРУБСО, собственикът на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали Валентин Захариев вече е клиент и на прокуратурата. Той ще бъде разследван за източване на държавния резерв, обяви вчера депутатът от ГЕРБ от Кърджали Цвета Караянчева пред БНР. Тя не даде подробности, но обясни, че има "няколко точки", по които Захариев е даден на прокуратурата, "защото това безобразие трябва да спре". Още преди седмица социалният министър Тотю Младенов обяви, че е сезирал прокуратурата, задето Захариев не е заявил пред съда, че е спрял плащанията в комбината. Икономическата полиция пък проверява дали няма опит за умишлен фалит на ОЦК. На свой ред БСП сезира прокуратурата и за приватизацията му.

След безрезултатното посещение миналата седмица, в събота премиерът Бойко Борисов пак летя до Кърджали. Тъй като обещанията на Захариев да започне да плаща не се изпълниха, социалното министерство организира посред нощ в петък раздаването на еднократна социална помощ от 325 лв. на всички работници. Така Борисов вече имаше добра новина за протестиращите и успя да си издейства овации, като даже се представи за един от тях..." - съобщава в. „Сега".

В. „Дневник" също пише по темата:

"Собственикът на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали Валентин Захариев е даден на прокуратурата за източване на държавния резерв. Това обяви депутатът от ГЕРБ от кърджалийския регион Цвета Караянчева в предаването "Неделя 150" на БНР...В началото на седмицата министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обяви, че окръжната прокуратура в Кърджали е сезирана заради това, че Захариев не е заявил пред съда, че е спрял плащанията в комбината. "Икономическа полиция" започна проверка за умишлен фалит на ОЦК-Кърджали. БСП в града сезира държавното обвинение за приватизацията на металургичния комбинат.

В продължение на няколко месеца той продължава да лъже работниците, те наистина не му вярват и не го искат, коментира днес Караянчева.

Според депутата от БСП Димчо Михалевски казусът в ГОРУБСО - Мадан и ОЦК-Кърджали е тежък и става дума за груб пиар от страна на правителството. Премиерът ми прилича на касиер, който раздава пари, каза депутатът. "Защо контролните система на държавата позволяват частни предприемачи да се държат по този начин", попита той в предаването "Неделя 150". Михалевски добави, че е скептик за ОЦК-Кърджали. Посочи, че безработицата в кърджалийско е насраснала с 5% и по думите му тези хора нямат алтернатива и стават крепостни работници на всеки, който им обещава заплати без гаранция, че ще им ги дава..."

„Стандарт" отделя място на друга новина от съдебната власт: Конституционният съд „отказва да скрие агентите с картончета".

„Конституционният съд обяви официално решението си да откаже скриването на агентите на ДС с картончета. Според магистратите всички лица, сътрудничели на репресивния апарат, трябва да бъдат третирани по еднакъв начин.

А и обществото имало право на тази информация. КС припомня, че голяма част от архивите на ДС са унищожени и картотеките с агентите, т.нар. картончета, понякога са единственото доказателство за осъществяваното сътрудничество.

КС бе сезиран от Върховния административен съд. ВАС настояваше агентите да се разкриват единствено по базата данни от личното им кадрово досие и разписки за възнаграждения. Съдът мотивираше искането си с възможността органите на ДС да са злоупотребили с права при попълването на картотеките и картотекиране на лице, което фактически не е сътрудничело.

Подобно решение обаче щеше да скрие множество сътрудници на репресивния апарат заради голямото "прочистване" на архивите на ДС в началото на 90-те години." - се казва в публикацията.

Начинът, по който се харчат държавните средства също е сред темите на вестниците в понеделник.

„Организираният от външно министерство бизнес форум в Доха, Катар, струва на българските данъкоплатци 65 445 евро. Събитието ще се запомни с това, че откриването му не бе уважено от нито една катарска фирма. А след визитата министърът на икономиката Трайчо Трайков бе уволнен.

Основните разходи около организирането на форума са за наеми на зали за провеждането му, за зала с капацитет 250 души за официалната вечеря на двамата премиери, за аудио-визуална и преводаческа техника, целодневни кафе паузи и обеди и други, съобщават от Министерството на външните работи на запитване на Mediapool.

Общите разходи на външно министерство за подготовката на визитата в Катар са 79 220 евро. МВнР е командировало трима служители, които са престояли общо 30 дни в Доха, като са изхарчени над 8200 евро за командировъчни, транспорт и хотел. Над 5500 евро пък са отишли за пресцентър, настаняване на екипажа на чартърния полет, с който е пътувала българската делегация, комуникационни разходи и други. Освен 14-членната официална делегация и 103-мата представители на бизнеса за Катар пътуваха и 25 придуржаващи лица, съветници, служители на МС, на министерствата на земеделието, външните работи и икономиката. Някои от тях заведоха и децата си..." - пише „Труд".

„54 милиона за бедствия раздадени на тъмно" - алармира „24 часа".

„Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС съвет е раздала 54 173 544 лв. през миналата година при пълна липса на прозрачност. Това става ясно от получена по Закона за достъп до обществена информация справка.

Веднага след големите наводнения в с. Бисер и Свиленград в началото на февруари, при които загинаха и хора, "24 часа" се опита да направи проверка какви средства са похарчени за бедствия през 2011 г. и колко от тях са отишли за превенция, за да не се стигне до тях. Поводът бяха оплаквания от кметове, че са молили правителствената комисия за средства за укрепване на язовири и почистване на речни корита, но са получили отказ.

Оказа се обаче, че междуведомствената структура е спряла да публикува решенията си на правителствения сайт с идване на настоящото правителство. Затова се наложи да отправим официално искане към МС за раздадените средства. Оттам обаче препратиха питането ни до МВР, тъй като архивът на комисията бил там.

На 29 февруари получихме отговор от вътрешното ведомство, че исканата информация се съхранява от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и тя може да я предостави срещу заплащане на такса за достъп до обществена информация. За диск с решенията на комисията и за 6 листа справка платихме 1,22 лв. и още 6 лв. за банков превод, тъй като касата на ведомството не работи с външни лица.

От получените данни стана ясно, че са разпределени 54 млн. лв. От тях 16,7 млн., или 31%, са отишли за възстановяване на хидротехнически съоръжения и осигуряване на проводимост на речните легла. Половината от удовлетворените искания обаче са отправени от министерства.

МВР е получило 500 000 лв. за ремонт и поддръжка на водоизточници от дълбоки сондажи, предназначени за извънредни ситуации, но не е успяло да ги усвои. Здравното министерство е взело 177 011 лв. за реконструкция на канал в двора на русенската болница.

Близо 6 млн. са влезли по сметките на Министерството на земеделието и храните за възстановителни работи по 37 реки. Почти толкова са разпределени между 27 общини за такава дейност.

Други 27 заявки от кметове обаче не са уважени. При молби за 7,2 млн. лв. за водни обекти са дадени 3,5 млн. Например община Долна Митрополия е отправила 12 искания за финансиране на почиствания на речни корита и дерета, но по тях не са отпуснати средства.

Заявката на Столична община за 2 млн. лв. за укрепване на реки обаче е уважена. Освен това тя е получила 540 хил. лв. за ремонт на 3 язовира. При посещението си дни след наводнението в с. Бисер еврокомисар Кристалина Георгиева специално подчерта, че един лев за превенция спестява от 4 до 7 лв. за щети.

Оказа се обаче, че у нас никой не следи дали записаните в Националната програма за защита при бедствия дейности се изпълняват..." - продължава всекидневникът.

Всекидневниците съобщават и за увеличаването на някои глоби.

„Глоба до 2000 лв. за ругатня, неприличен жест или издигане на обиден транспарант на спортна среща - това предвиждат промени в закона за опазване на обществмения ред при спортни мероприятия.

Минималната санкция сега е 200 лв., но ако поправките бъдат приети, ще скочи на 1000 лв. При повторно провинение глобата става двойна. За унищожаване на имущество, участие в сбиване, палеж, внасяне на забранени предмети и вещества, посегателство над полицай хулиганите ще полагат и "безвъзмезден труд в полза на обществото", пише още в проекта на МВР.

Родителите ще пращат на мач децата си само с пълнолетен придружител и срещу декларация и от двете страни. Деца няма да бъдат допускани изобщо, ако спортната среща приключва след 20 ч.

Минималната глоба за ругатня или "особено вулгарен" жест на стадиона да се увеличи 5 пъти - от 200 на 1000 лв., а максималната да скочи от 1000 на 2000 лв. за първо провинение. Това е една от идеите за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, публикуван в правителствения сайт за обществено обсъждане..." - информира „Труд".

„Глобата за пътуване гратис в София вече е 20 лв." - пише в. „Сега".

„Столична община спря от 1 април почасовия билет и талоните за 5 пътувания.

От вчера глобата за нередовен пътник в градския транспорт на София е 20 лв. - двойно повече, отколкото беше по-рано. От 1 април влязоха в сила и доста други промени в картите и билетите за пътуване в столицата. Столична община спира някои видове превозни документи с аргумента, че интересът към тях е слаб. Така отпадат билетът за двукратно пътуване за 60 минути (с метро и друг вид транспорт), билетът с талони за 5 пътувания, електронният билет за 5 еднократни пътувания. Не се продават вече и някои преференциални карти - за две линии, за 3 месеца и 6 месеца..." - се казва ощ ев статията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини