Премиерът Борисов задочно успокои металурзите в Кърджали

Работници попълват искове срещу Захариев

Премиерът Бойко Борисов днес е позвънил на областния управител в Кърджали Иванка Таушанова и й поръчал днес да отиде при протестиращите металурзи, за да им каже, че не ги е забравил, предаде репортер на БГНЕС.

„Министър-председателят ми се обади и без много подробности ми подчерта, че непременно трябва да успокоя хората в Оловно-цинковия комбинат. Той ме информира, че снощи до късно е участвал в преговорите с трите големи банки-кредитори и че вече има напредък”, заяви Таушанова.

„Преговорите продължават, има напредък, снощи до късно заедно с министър Делян Добрев настояхме по-бързо да се определи новият мениджърски екип, който да поеме управлението на предприятието. Говорихме много и за финализирането на сделката за „Горубсо Мадан”. Кажете на хората в Кърджали, че не са изоставени, напротив, лично съм притеснен за това”, подчертал Борисов по телефона.

Когато обаче Таушанова пристигнала в завода, металурзите се били разотишли, за да гледат по телевизията пресконференцията на Валентин Захариев и изпълнителния директор Славея Стоянова. Десетки други се подредили на опашка пред Съдебната палата да внасят исковете си срещу работодателя заради отдавна неполучените си заплати. Всички работници са получили счетоводните извлечения за дължимите им заплати за 5-6 месеца назад и атакуват НОИ и Районния съд с комплект документи.

„Захариев” стана мръсна дума, хората кипват само при споменаването на името му. А и на пресконференцията той продължи да хвърля прах в очите и да лъже безогледно. Защо не дойде в Кърджали да повтори казаното в София?”, питаха се негодуващи работници. Всички са единодушни, че мястото на работодатели като Захариев е в затвора, както и че единственият изход да си вземат отработените пари е чрез съда.

Синдикалните лидери вече трудно овладяват намеренията за гражданско неподчинение, тъй като от 1 март металурзите протестират, но това не променя семейните им бюджети, нито пък заводът е възобновил производството. Ако и утре нямат пари по сметките си, от понеделник ситуацията ще стане неконтролируема, хората ще блокират кръговото движение в района на автогарата или други възлови кръстовища в града, страхуваме се от безредици, казаха председателите на заводските синдикати.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини