Районно мюфтийство организира в сряда „Ден на отворени врати” в джамиите

Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед съобщи, че за първи път на 28 март /сряда/ в градските и всички 240 джамии в региона ще се проведе инициативата „Ден на отворените врати”. Решение за това е взето на заседание на Районния мюфтийски съвет, проведено миналата седмица. Бейхан Мехмед изтъкна, че целта е преди края на учебната година учениците да посетят мюсюлманските храмове, каквито часове са залегнали в учебната програма и желаещите да бъдат запознати с ислямската религия, култура и житейска философия. Младият ислямски духовник каза, че в сряда между 10.00-17.00 часа във всички джамии ще има духовни служители, които ще обслужат предимно младите хора, както и всеки посетител, независимо дали е мюсюлманин или не. Стана ясно, че те ще обяснят на гостите какви молитви се отправят при влизане и излизане от джамия, за какво служат отделните части на храма, каква е мисията на последния пророк на земята Мухаммед (с.а.с), съдържанието на Свещения Коран като универсално послание  към човечеството, кога е низпослано (в Мекка или Медина), както и ще отговорят на всякакви въпроси, свързани с ислямската религия. Освен това посетителите ще изпитат  естетическа наслада от докосването до прекрасната вътрешна украса на храмовете, представено от образци на изкуствата калиграфия и ебру.

Районният мюфтия препоръча да бъдат посетени големите градски джамии, които имат няколко вековна история.  Освен централната градска джамия в Кърджали, за пример той посочи мюсюлманските храмове в Джебел и село Подкова, както и двете джамии в Момчилград.

С решение на Висшия мюсюлмански съвет в България през месец октомври в национален мащаб ще се проведе инициатива под надслов „Седмица на джамиите”. Тогава се планират дейности като почистване на мюсюлманските храмове, събиране на помощи и други.

Ресмие МЮМЮН

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини