Какво става с АЕЦ "Белене" - Борисов ще каже "в удобно за него време"

Българският премиер Бойко Борисов и руският му колега Владимир Путин проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха икономическите и политическите отношения между двете държави, съобщиха от Министерския съвет.

От Министерския съвет съобщиха още, че "в удобно за него време Бойко Борисов ще информира президентa Росен Плевнелиев и депутатите за резултатите от разговора с Владимир Путин".

От съобщението не става ясно дали Борисов е взел някакво решение по темата АЕЦ "Белене", но според РИА Новости скоро новият български министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще се срещне с руския си колега Сергей Шматко в Москва. Точна дата на посещението обаче не е посочена.

Последните думи на Борисов за АЕЦ "Белене" са, че България ще се откаже от проекта, ако не успее да намери голям външен (европейски или американски) инвеститор. Борисов обаче и каза, че страната ни се отказва от АЕЦ "Белене" и дори е пратил хора в руската столица през февруари тази година, които са предали позицията ни. Същевременно обаче директорът на "Росатом" Сергей Кириенко заяви, че компанията не е получава "мотивирано политическо решение" за отказа на България от проекта.

Проектът "Белене" беше размразен през 2005 година, когато "Атомстройекспорт" спечели търга за завършване на централата. Договор за тази цел беше подписан на 29 ноември 2006 година.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини