Магистралите на Острова на лизинг

Gravelly Hill Interchange, Birmingham, UK

Магистралите във Великобритания ще бъдат отдадени под дългосрочен лизинг на частни компании. За намерението на правителството The Financial Times, като се очаква планът за това да бъде обявен в скоро време от премиера Дейвид Камерън.

Около 3% от пътната мрежа ще бъде обявена за даване на лизинг. До момента пътните артерии във Великобритания се управляват от Държавна пътна агенция (Highways Agency).

Предполага се, че компаниите, които ще вземат пътища на лизинг, ще употребяват по-ефективно средствата за поддръжка, отколкото държавата. Пари за поддръжка ще бъдат отпускани от бюджета. Освен тях, частните структури ще могат да печелят от съпътстващите пътното движение услуги.

Правителството разчита, че по този начин ще бъдат привлечени частни инвеститори и ще се подобри качеството на придвижване за автомобилния транспорт в страната. Разчита се и че към инвестиране в транспортната инфраструктура ще бъдат привлечени и чужди национални фондове, като Китайската инвестиционна корпорация (CIC).

Пътната мрежа на Великобритания е около 400 хил. км, като аутобаните са 3,5 хил. км. Няма билбордове, затова пък има много камери, с предупредителни знаци доста преди тях. Регулирането на движението по тях е превърнато в наука, заради превозите и задръстванията. Товари се превозват нощем, а информацията за задръстванията, оптималната скорост, която следва да поддържате, за да не попаднете в такова, както и обиколните маршрути, всичко това се бълва в реално време от големите пътни центрове. Шофьорите го получават на GPS-те си, но излиза и по електронните табла над пътя, и по Traffic Radio...

Отделът за трафика в Пътната агенция.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини