Лекарства на битака

Опасни лекарства с неясен произход и изтекъл срок на годност се продават на битака в кв. "Малашевци" в София. Търговци предлагат на земята медикаменти, редом с легени, чехли и книги.

Лекарствата се търгуват на много ниски цени, дори за стотинки. На символични цени и с пазарлък могат да се купят антидепресанти, помпи за астма, антибиотици, сиропи, съобщи bTV.

Силен антидепресант може да се купи срещу 1,50 лева. Лекарството няма разрешение за употреба у нас, a листовката му е на турски език. Продавачът не знае кога се пие.

На битака има и детски сироп, антибиотик, спрей против инфекции, хапчета за диабетици, както и инхалатори за астма, които попадат в реимбурсния списък на здравната каса. Тя ги плаща напълно, затова на пациента излизат безплатно. А на пазара се препродават за 5 лева

Един от продавачите казва, че ромите не купуват, а носят стоката.

"Голяма част от лекарствата на битака са с изтекъл срок на годност, около 80-90%. Това вече не са лекарства , това са отпадъци", коментира магистър-фармацевтът Димитър Маринов.

Шефът на дирекция "Медицински дейности" д-р Стефан Попвасилев пък определи продажбата на битака като „потресаваща". "Предполагам, че нашите инспектори не са ходили на битака, за да знаят за тези нарушения, аз също. Но ще отидем", обеща той.
За нарушенията глобите са в четирицифрени суми.

"Най-вероятно става въпрос за кражби, тъй като имаме сигнали, информация за разбити аптеки, докато съществуват такива места, никой не е застрахован, нито един от колегите аптеката му, не дай Боже, да бъде обект на посегателство", коментира пред БНТ доц. Асена Стоименова, зам.-председател на Български фармацевтичен съюз. Според партидните номера може да се проследи всяко лекарство от кой търговец или склад идва.

Твърде остаряла е и нормативната уредба за лекарствата с изтекъл срок на годност. Според наредба те не могат да се изхвърлят на боклука, но никой не контролира това.

"В други държави е допустимо част от лекарствата да се изхвърлят с битовия отпадък, но при спазване на определени правила - накъсване на опаковките, изваждане на таблетките от блистерите, смесването им със субстанции, които са неприятни, като например утайка от кафе като идеята е тези лекарства да не могат да бъдат използвани от други хора. Една подобна препоръка би била по-работеща, отколкото нормативни забрани", казва Стоименова.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини