Огромна джамия ще се извисява над Кърджали,първата копка се пази в тайна

Огромна джамия с две минарета ще се извисява над Кърджали в най-скоро време. Молитвения храм ще бъде най-големият в страната.Ще бъде с площ от 1400 кв.м. и ще побира 1500 богомолци. Проектът е изготвен в Турция и е подарен на джамийското настоятелство в квартал „Възрожденци” с председател Ферад Саид. Очаква се първата копка да стане до месец.

  Инициативата за изграждане на втора джамия в Кърджали датира от 7 години. Първоначалната идея бе тя да се намира на десния бряг на Арда в новата част на града. По-късно бе предложен парцел насред квартал „Възрожденци”, но много от жителите му възразиха. Последното предложение бе храмът да се изгради в кв..Прилепци,който също е на десния бряг на Арда. Кварталът доминира над града и храмът ще се вижда от всяка точка на Кърджали.

  Идеята за строителство на джамията срещна отпор сред собствениците на имотите, върху които ще се изгражда. С посредничеството на тогавашния областен управител Ангел Коджаманов спорът бе решен.

 През март 2007 г. срещу проектът се надигнаха националистите от „Атака”.Те организираха на протест ромите живеещи в кв.”Прилепци”, които се страхуваха,че при строителството на храма ще съборят паянтовите им жилища.

  През юли 2007 г. местния парламент в Кърджали с пълно единодушие гласува отчуждения парцел в кв.”Прилепци” да бъде предоставен за изграждане  на молитвен дом. Очакваше се строителството да започне в следващите месеци, но това не стана.

 Вече пета година мюсюлманите в Кърджали чакат своя втори храм.Теренът вече е разчистен и готов за строителни дейности.Местните роми усилено коментират,че скоро ще ги пропъдят от паянтовите им обиталища ,за да се осигури достъп до парцела.

 Според членът на джамийското настоятелство Юксел Халим все още няма готовност за строителството на молитвения дом. Кметът Хасан Азис, който се очаква да направи първата копка заяви, че не е в течение на делата около храма и очаква Главно мюфтийство да даде ход на строителните работи. Районният мюфтия Бейхан Мехмед посочи, че ще бъде добре за кърджалийци, ако първата копка на джамията съвпадне с значимо и за християните събитие. Кърджали бг вести научи,че се стенописва църквата в кв.”Резбарци”.Изографисва се и иконостасът.

За сега и мюсюлманските и християнските духовници мълчат за това дали първата копка на джамията и освещаването на църковния олтар ще се извършат по едно и също време.Всички погледи са  вперени в кмета Хасан Азис, който се очаква да даде старт на паметното събитие.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини