Металурзите готови на споразумение със Захариев, министър става гарант

 Работниците от ОЦК са готови да прекратят протестите, ако получат до 3 дни 60 на сто от дължимите за 4 месеца заплати. Освен това те настояват до 2 месеца да получат по график и останалите 40 на сто. Споразумението бе постигнато между представители на металурзите от една страна и изпълнителния директор на „Интертръст холдинг” Роберто Младенов от друга. Ще припомним,че ОЦК е част от холдинга. Посредник в преговорите между двете страни бе кметът на Кърджали Хасан Азис. По негова инициатива днес в Бизнесинкубатора се проведе среща между протестиращите, представители на „Интертръст холдинг”,синдикати, заместник кметовете на Мадан и Рудозем,където има рудници и предприятия на холдинга ,шефа на Бюрото по труда в Кърджали, депутата Димчо Михалевски,общински съветници от ГЕРБ и БСП.

 Полицията отказа да пусне в залата всички около двеста работника които се бяха събрали отпред. Между тях бяха определени двадесет представители. По късно по молба на кмета Хасан Азис бяха допуснати още металурзи.

Зам.-кметът на Рудозем Недко Кулевски и колегата му от Мадан Бисер Минчев заявиха, че твърдо застават зад протестиращите миньори и работници в техните общини. Иванка Караколева от КНСБ подчерта, че металурзите в Кърджали са в безизходица. В домовете им влизат съдии-изпълнители, а на някои електричеството е спряно, заради неразплатени сметки.

Синдикатите се заканиха, че протестите няма да спрат, ако няма ясни гаранции, че разиграването на работниците няма да престане. Те припомниха, че през последната година при всеки протест на металурзите се изплащат символични суми, след което пак няма пари. И пак нови протести.Тя подчерта, че във вторник при среща със протестиращите собственикът Валентин Захариев е обявил, че няма средства за заплати.

Общата сума, която Захариев дължи на металурзите е 1 145 000 лева.

Към преговорите в края на деня се присъедини областния управител Иванка Таушанова. Всеки момент се очаква да пристигне социалния министър  Тотьо Младенов, който ще стане гарант на споразумението между работодатели и металурзи.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини