Бивш холандски дипломат: Културната група на балканците е по близко до Турция, те нямат място в ЕС, защото не са бели

Бивш холандски  дипломат, заяви, че  балканците, с нищо не са допринесли за европейската култура.Робърт ван Лансхот, който е участвал в мисии в Босна, Косово, Ирак и Еритрея, в свой коментар в германския бизнес всекидневник "Ханделсблат" отбелязва, че  "Балканите" нямат място в ЕС. Защо? Ами защото, те не са бели", пояснява Лансхот, цитиран от "ПлюсИнфо"и КРОСС.

Според Ван Лансхот Косово, Македония, Албания, Молдова и Черна гора, големи части от Сърбия, части от Босна, България и Гърция също не се вместват в идеята за Европа. По неговите думи, всички те принадлежат на културната група, която е много по-близко до Турция.

"Никой на Балканите не знае какво е костюм на Шанел, не познава готвачите на Бакхус, не знае за Пипи Дългото чорапче, за английските градини, за есетата на Монтане, за кубчетата Лего и т.н.", казва Ван Лансхот.

Според него, "Европа започва от средата на моста на река Неретва в Мостар". Той твърди, че прекрачвайки в "другата половина", туристите въздишат с облекчение, че "най-после са се върнали в Европа". " Дори заселниците от Африка забелязват огромното културно разделение между Западна и Източна Европа, какво остава за другите?", пита се Ван Лансхот.

Бившият дипломат каза, че градовете в Косово приличат повече на Ирак, отколкото на ЕС.

В края на статията си, Ван Лансхот призовава да се спре разширяването на ЕС с мотива, че "тези страни нямат нищо общо с Европа".

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини