В събота живакът удря 15 градуса! Какво става с топенето на снега?

Денят е къс, а вечер е студено - тази игра на времето ни пазела от нови наводнения

След като природата "помогна" на лошо поддържан български язовир да удави цяло село и да остави без дом и бъдеще стотици, сега чакаме пак природата да прояви благосклонност. Казано по-ясно - снегът, ако обича, да се топи БАВНО, и... да ни пази от нов потоп.

Според синоптиците в следващите няколко дни няма да има интензивно превръщане на бялата покривка във вода, което да отприщи буйни потоци. По този повод зам.-шефът на НИМХ доц. Добри Димитров се изрази доста метафорично "Разминаваме се с бързия влак". Според експертите положителните температури тази седмица няма да са толкова опасни. Причината е, че денят е къс, а вечер отново е студено. Именно тази игра на времето ни пази в момента от нови наводнения.

Справка за метеопрогнозата и хидроложките анализи за състоянието на язовири и реки в страната в неделя не дават основание за очакване на сериозна опасност от наводнения в момента. Снегът се топи плавно, освободени са обеми в язовирите, в по-голямата си част нивата на реките не са критични, съобщи зам.-министър Ивелина Василева, която отговаря за водния сектор в екоминистерството. По думите на експерти може да стане опасно щом живакът достигне до 15 градуса над нулата.

Според синоптиците от TV-MET обаче това време ще дойде идната събота, на 25 февруари.

Студът бавно започва да си отива още от днес, въпреки че минималните температури ще останат минусови. Денят ще започне с мъгла, но около обед тя ще се разсее и на повечето места ще се възцари слънчево време, казват още синоптиците. Най-ниските температури ще варират от минус 8 до минус 3 градуса, а максималните ще стигнат от 4 до 9.

Преливане на реките в момента може да докара най-вече така нареченото планово изпускане на язовирите, казаха от Националния институт по метеорология и хидрология, цитирани от standartnews.com. Истинският проблем според дежурния хидролог Богомил Христов е в това, че при изпускането на язовирите никой не се допитва до БАН колко вода може да освободи, без реката да прелее. Освен това стопаните на многото микроязовири и язовири в много от случаите не контактуват и помежду си. Така, ако всеки изпусне определено количество вода по поречието на реката, накрая тя наистина може да предизвика наводнение.

snews.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини