Ердоган идва пак тук , открива сградата на мюсюлманското школо в Момчилград

Реджеб Ердоган

Четири години след първата си визита в Кърджали премиерът на Турция Реджеб Таип Ердоган отново се готви да посети столицата на Източните Родопи.През 2008 г. министър-председателят на южната ни съседка престоя един час в градската джамия и разговаря с богомолците.Той посети и  православния храм „Св.Георги Победоносец” по покана на енорийския свещеник отец Петър.Сега Ердоган е получил покана при предстоящото си посещение в България да открие средното мюсюлманско училище в Момчилград.Осведомени твърдят ,че поканата е отправена от Главно мюфтийство на Република България.

Пет милиона лв. е вложило Главно мюфтийство в строителството на нови корпуси на средното мюсюлманско училище в Момчилград.Средствата са постъпили от Дианета-министерството на вероизповеданията на Република Турция. След търг за изпълнител на обекта бе определена фирма „Балканстрой инженеринг” от Кърджали.

Очакваше се строителството да завърши в началото на 2011 г. и новите сгради да бъдат открити за настоящата  учебна година.Готвената отдавна визита на турския премиер отложила откриването,твърдят запознати.

 Мюсюлманското училище в Момчилград бе създадено през 1991 г. То бе настанено в сграда на бивша детска градина, която се оказа тясна. В школото се учат както младежи така и девойки. В новия учебен корпус за тях ще има отделни входове. Отделни ще са помещенията и в новото общежитие. Повечето млади хора, които са го завършили продължават образованието си. Част от младежите стават имами.

Днес в училището се обучават около стотина млади хора. 40 от тях бяха приети през тази учебна година.

Според служителите в Главно мюфтийство на Мустафа Алиш Хаджъ това е конкретна стъпка направена срещу радикалния ислям. Тя е в услуга на вярващите в Родопите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини