Кристалина Георгиева: Най-лошото предстои. Преглед на националния печат

Водеща тема на вестниците в сряда е бедствието, предизвикано то валежите в страната.

„Хората масово звънят на телефон 112 и искат да направят дарение за региона, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова. Тя каза, че въпреки сложната ситуация хората в интернет се организират сами и вече искали да направят дарителски фонд. "М-Тел" пък подкрепя дарителската кампания на БНТ "България е с вас"! Всеки изпратен SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS BEDSTVIE ще помогне на пострадалите от наводненията.

Свиленград чака нова вълна от Пловдив. Градът е в шок, след като река Марица преля и наводни цял квартал. Мълвата за новото очаквано бедствие се предаваше от уста на уста. Вие чували ли сте за цунами, за някаква вълна, която идва от Пловдив... Това се питаха хората в региона. Заради факта, че в Пловдив времето е по-меко, те очакват снеговете и ледовете да се разтопят и така Марица да стане още по-пълноводна. "Има подкопани диги", каза Георги Харизанов, председател на съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД.

Взимат се обаче всички мерки, за да не се случи такова нещо, увериха спасителите.

Вчера десетки екипи на пожарната, Гражданска защита и военните помагаха на бедстващите хора в свиленградския квартал "Гебран". Четириметрова вълна от р. Марица, дошла от скъсана дига, удари миналата нощ Свиленград и заля десетки къщи. Заради мътните водни талази до сутринта спешно са евакуирани повече от 90 души от кв. "Гебран". Болните хора са настанени в болницата в Свиленград, а останалите са приютени в местните хотели, обясниха от общинската администрация. От сутринта сме тук и вече сме спасили над 50 човека, разказа спасител от Гражданска защита. Екипите превозваха хората с надуваеми гумени лодки и с БТР-и. Военната техника успя да помогне на 84-годишна жена, която първоначално не пожелала да се евакуира, но след това размислила...

Селски звънец пък предвести бедствие в село Генералово. "Бийте камбаните! Предупреждавайте хората, че водата идва насам. Да не се получи като в село Бисер! Прибирайте животните и вземайте най-необходимото! Подготвяйте хората за евакуация!" Наставленията са от шефа на свиленградската пожарна Валентин Ангелов към кметицата на село Генералово Сийка Димитрова...

На мегдана в Генералово са се събрали неколцина, които чуват за страшното предизвестие и се разтичват да предупреждават съседите си, за да не остане някой изненадан от водата..." - пише „Стандарт".

В. „Труд" цитира еврокомисаря Кристалина Георгиева: „Най-лошото предстои".

„В Свиленград положението е доста сериозно. Бяхме и в с. Любимец, там има залети оранжерии. Но ние трябва да знаем, че големите снеговалежи ще донесат още рискове от наводнения. И затова трябва да сме готови да се справим с техните последици. Тази зима се оказва много сериозна в цяла Европа и опасността от пролетни наводнения е много голяма...

Зимните условия и в България, и в Европа продължават да са тежки. Ние сме една от деветте страни, в които е обявено бедствено положение. Над 370 души са вече загинали. Не е изключено най-лошото да е пред нас, а не зад нас. Ако снеговалежите и ниските температури продължат и изведнъж настъпи затопляне, може да има наводнения в цяла Европа. Затова мислим за план за действие.Това, което правим, е да прогнозираме как снеговалежите при различни сценарии за температури ще се превърнат в повече вода по реките и язовирите и какво може да се направи, за да се изпуска тази вода контролирано." - се казва в интервю на еврокомисар Георгиева.

„Заради влошена метеорологична обстановка и заради заболеваемост от грип сред учениците днес е преустановен учебният процес в 313 училища в страната. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката.

В 300 учебни заведения не се учи днес заради влошена пътна и метеорологична обстановка.

Заради висок процент на заболеваемост от грип сред учениците днес няма учебни занятия в пет училища в областите Враца и Шумен...

България е поискала помощ от ЕС чрез механизма за гражданска защита...

С решение на Националния щаб е поискана помощ чрез Механизма на ЕС за гражданска защита. Необходими са чували за изграждане на диги в наводнените населени места и палатки за настаняване на бедстващи хора, съобщи пресцентърът на МВР." - информира в. „Дневник".

„Правителството ще обяви национална криза при започване на бързо топене на снега, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Така нейните предписания за регулиране на нивата на язовирите ще станат задължителни и малките общински водоеми ще бъдат източени.

Те трябва да намалят обемите си с 50%, за да поемат притока от планините, обясни Караджова. Метеоролозите на БАН са задължени на всеки три дни да докладват на правителството какво е състоянието на снежната покривка.

До 7-8 дни областните управители и специалисти от "Напоителни системи" и "Язовири и каскади" трябва да прегледат състоянието на микроязовирите. Така ще се вземат спешни мерки за ремонта на тези в лошо състояние. "Слава Богу, прогнозата е за застудяване и очаквам времето да ни стигне", каза Караджова. Според строителния министър Лиляна Павлова тези ремонти щели да се платят от бюджета за бедствия и аварии, но можело да се търси и помощ от ЕС.

До 10 дни ще бъдат изготвени промени в закона за водите за собствеността на язовирите, съобщи още Караджова. На спешно съвещание вчера при премиера Бойко Борисов е взето решение всички големи водоеми да минат към "Язовири и каскади", което е на подчинение на икономическия министър Трайчо Трайков. "Язовири и каскади" ще поеме и функцията на технически надзор, включително ще може да ги изпразват, ако преценят, че са опасни.

Другите язовири ще бъдат дадени на земеделското министерство. Кметовете ще имат срок, в който да ги предадат на "Напоителни системи". Автоматично към това дружество ще преминат и всички водоеми без арендатори, а общините ще запазят само тези, които са дали под наем. Дигите по Марица са били пробити от населението, за да си напоява градините, съобщи пък шефът на "Напоителни системи" Георги Харизанов..." - допълва темата в. „24 часа".

Сред водещите теми е и заплахата от нова газова криза.

„Да започнат спешни преговори с всички потенциални международни доставчици или производители на природен газ. За това настояха с декларация от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Тя е провокирана от зачестили оплаквания от фирми за "намаление, спиране и заплахи за спиране на доставките от природен газ".

От най-голямата работодателска организация у нас посочват, че са обезпокоени от лавина от сигнали миналата седмица за нарушение на договорните отношения с "Булгаргаз" и преносното дружество "Булгартрансгаз". Това било съпроводено с недопустими заплахи по телефона.

Според КРИБ сигналите показват, че страната ни е изправена отново пред заплахата от газова криза. В началото на 2009 г., когато спряха доставките от Русия, КРИБ предупреди, че "ако не бъдат взети своевременно адекватни мерки от правителството, съществува реална опасност кризата да се повтори". От конфедерацията поставят отново дискутираните преди 3 г. въпроси - какво стана с изграждането на междусистемните връзки със съседните страни, какво е наличното количество газ в Чирен и докъде стигна превръщането на находището в Галата във второ газохранилище?" Като обединение на отговорния бизнес КРИБ настоява за открит и непреднамерен дебат по тези проблеми", се казва в декларацията." - пише в. „24 часа".

„Бизнесът гневен от кризата с газа" - гласи заглавие във в. „Труд".

Какво стана с изграждането на междусистемните връзки между България и съседните й страни, какво е наличното количество природен газ в Чирен и докъде стигна превръщането на находището Галата във второ газохранилище?

Тези въпроси постави Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) във вторник. Причината са многобройните сигнали от членове на организацията за намалени доставки на синьо гориво през миналата седмица. Работодателите дори сравняват ситуацията с газовата криза от началото на 2009 г.

"КРИБ не може и няма да допусне българския бизнес да бъде заложник на национален нихилизъм, тясно корпоративни интереси и опити да бъдат запазени монополни позиции и печалби на гърба на целия български народ", се казва в декларация на КРИБ. От организацията настояват за открит дебат по проблема.

В края на миналата седмица от Европейската комисия обявиха, че доставките към осем страни, сред които и България, са намалени. По данни на "Булгартрансгаз" общият спад по тръбите в региона тогава беше 30%, което е застрашило и българската система.

Проверка на "Труд" показа, че доставките на газ за страната в момента са се стабилизирали, но няма сигурност докога ще се запази тази ситуация. Вече е отменено извънредното положение, въведено в края на миналата седмица от "Булгартрансгаз", с което се ограничаваха доставките за промишлени предприятия до размера на заявените от тях количества през септември м.г..." - продължава всекидневникът.

На фона на заплахата от критично намаляване на доставките на руски газ „Стандарт" публикува информация за възможностите страната ни да използва собствени ресурси:

„ГЕРБ обмисля да създаде междуведомствена комисия, която да проучи технологиите за търсене и добив на нефт и газ. Това научи "Стандарт" от зам.-шефа на депутатите на властта Валентин Николов.

Мотивът е, че секторът трябва да бъде вкаран в регулация, която достатъчно да гарантира безопасността на околната среда.

"Забранихме един метод за проучване и добив на шистов газ, но ако дойде нов метод, трябва наново да слагаме мораториум или наново да измисляме текстове. Затова трябва кардинално да решим въпроса", обясни Николов. След като комисията приключи работа, в закона за подземните богатства ще влезе забраната на някои опасни технологии.

Междувременно както агенция Стандарт Нюз писа по БНТ американският посланик Джеймс Уорлик каза, че добивът на шистов газ свалил цените на горивото отвъд океана и в момента то било 4 пъти по-евтино, отколкото в България.

ДСБ пък поиска президентът Росен Плевнелиев да свика КСНС за шистовия газ."

Вестниците в сряда публикуват и предварителна информация за поредния мониторингов доклад на ЕК за България:

„Европейската комисия ще приеме утре (днес - б. р.) междинните доклади по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, съобщи пресслужбата на институцията. Докладите дават техническа оценка на напредъка на двете страни в правосъдието и вътрешния ред през последните шест месеца в отговор на препоръките, направени от Брюксел през юли 2011 г.

В края на миналия месец дипломати от Копенхаген заявиха, че двата доклада за България и Румъния ще бъдат неблагоприятни, съобщи "Франс прес". Агенцията припомни също, че резултатите може допълнително да затруднят присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство.

Докладите ще бъдат представени на пресбрифинг от 11:30 ч. българско време.

Желанието на София и Букурещ да станат възможно по-скоро част от Шенген се сблъсква с противопоставянето на Холандия, която настоява за реален напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и иска доказателства за ефективен контрол на външните граници. Правителството в Хага неведнъж обяви, че ще преговаря за шенгенското разширяване след два положителни мониторингови доклада." - информира „Дневник".

„ЕК порицава България и хвали Румъния за битката срещу корупцията" - обобщава в. „Сега".

„Заради скандалите между МВР и съда, както и липсата на присъди срещу мафиотски босове страната ни може да остане единствена в ЕС под унизителния механизъм за наблюдение над правосъдието и вътрешния ред.

България се изправя пред заплахата да остане единствената страна от ЕС под наблюдение от Брюксел за правосъдие и вътрешен ред, след като очакваните днес междинни доклади на Еврокомисията ще покажат, че тя изостава значително от Румъния в битката срещу престъпността и корупцията. "България няма да е доволна от докладите", каза на "Сега" източник в Брюксел, запознат с техните текстове.

През юли ЕК ще направи преглед на своя контролен механизъм за двете държави от влизането им в ЕС и ще реши дали да го продължи, да го премахне или да го запази само за едната от тях. Румъния се амбицира да се избави от него и по-добрият междинен доклад я доближава към целта. България пък прави голяма крачка назад, защото за първи път, откакто е на власт правителството на Бойко Борисов, ЕК не забелязва "политическа воля" за борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. Лошата оценка на Брюксел ще позволи на Холандия да потвърди отказа си да пусне България в Шенгенската зона.

Електронното издание "Медиапул" разпространи вчера неокончателен текст на междинния доклад, от който се вижда, че главни виновници за лошия образ на България са МВР и Висшият съдебен съвет (ВСС). ЕК вижда заплаха за демокрацията, която произтича не само от организираната престъпност и висшата корупция, но и от самите власти чрез манипулация на изборите. "Твърденията за изборни измами след президентските и местните избори през октомври миналата година се разследват от прокуратурата", пише в черновата. Източник на "Сега" в Брюксел каза, че правителството е настоявало да отпадне позоваването на критичните оценки на наблюдателите от ОССЕ за изборите, но в крайна сметка текстът е останал под линия в доклада. Освен това се добавя, че "възпиращи санкции за купуване на гласове, както и пълна прозрачност при финансирането на политическите партии - в съответствие с препоръките на Групата от държави против корупцията към Съвета на Европа - остават от съществено значение за общественото доверие в способността на властите за борба с организираната престъпност и корупцията".

Европейските експерти са смаяни от словесната война между МВР и ВСС, която води до още по-голяма непрозрачност на съдебната система и не помага за борбата с престъпността. Общият извод, който се повтаря от доклад в доклад (вече десет), е, че в България "няма убедителни резултати", т.е. осъдителни присъди за мафиотски босове и корумпирани висши политици. Забелязани са "даренията" за МВР, от които полицията се облагодетелства чрез заобикаляне на закона. "Практиката, свързана с дарения за полицията, все още повдига въпроси за отчетността/отговорността и финансовата прозрачност и по-специално за риска от заобикаляне на правилата за обществени поръчки", се посочва в доклада.

Остра е критиката към кадровите решения на ВСС. Припомнят се назначенията в съдебната власт, довели до серия скандали. ЕК констатира, че въпреки критиките в доклада от юли 2011 г. Етичната комисия на ВСС още не си върши добре работата. Висшият съдебен орган е критикуван, че не се публикуват всички съдебни актове в интернет и че постоянно липсват пари за Единната информационна система за противодействие на престъпността, която се създава от 17 години. ЕК препоръчва да се изработи по-пълен анализ на слабостите в разследването, повдигането на обвинения и завеждането на дела от голям обществен интерес." - се казва в статия, публикуван ана първа страница.

В друга своя публикация „Сега" посочва, че Искра Фидосова е признала, че ГЕРБ осребрява подкрепата на независимите депутати:

„Зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова стана втората ключова фигура в партията след вътрешния министър Цветан Цветанов, която потвърди, че управляващите поддържат финансови отношения с независими депутати. Фидосова призна, че независими, декларирали принадлежност към ГЕРБ, получават поискани от самите тях пари срещу фактури и отчетни документи. "Идват и казват - трябват ни 4 хил. лв. за тези и тези мероприятия. Това са фактурите, това - отчетните документи. И само срещу тези документи ние им ги отпускаме", каза Фидосова пред "Труд".

Лидерът на мнозинството в НС Красимир Велчев обаче отрече пред "Сега" да има каквито и да било отношения с независимите и пренасочи всички въпроси по темата към вътрешния министър Цветан Цветанов. В края на декември 2011 г. Цветанов призна, че управляващите връщат на независими, декларирали принадлежност към тях, част от субсидията им, за да покриват разходи по парламентарната си дейност. Изказването му се прие от опозицията като признание, че управляващите си плащат за подкрепата на независимите. Премиерът Бойко Борисов и досега отказва да коментира тази практика, като се ограничава до спорадични изказвания, че не му трябват нито чужди депутати, нито техните субсидии.

Самите независими не са единни в мнението си по въпроса. Според бившия депутат от РЗС Димитър Чукарски от правна и морална гледна точка няма проблем да им се връща част от субсидията. "Тази практика юридически стъпва на Закона за политическите партии ," обясни той. Според чл. 25, ал. 3 на ЗПП субсидията на дадена партия може да се прехвърля на друга, към която "независимите народни представители декларират принадлежност". Чукарски изтъкна, че това му позволява да провежда мероприятия, които иначе не би могъл да си позволи, например да организира посещение на свои избиратели в парламента. Обратната позиция застъпва бившият атакист Кирил Гумнеров, който е категоричен, че не е взел и не възнамерява да вземе нито лев от ГЕРБ, тъй като не вижда законово основание за това. "Ако създадем някаква структура, например фондация, която да се отчита пред Сметната палата, а парите отиват за чисто политически дейности, тогава би било по-приемливо," смята Гумнеров. Подобна идея лансира в средата на миналата година отцепилият се от ДПС Корман Исмаилов."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини