Отново код "оранжев" за Кърджали,очакват щети и жертви

Код "оранжев" за опасни метеорологични явления е обявен за днес на територията на областите Кърджали, Смолян, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Код "оранжев" означава, че времето е опасно."Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви”.

Времето ще се влоши най-вече в Рило-Родопската област. Там се очакват значителни валежи, предимно от дъжд, а над 1500 метра - и от сняг. Особено интензивни ще бъдат валежите в Южните Родопи - между 40 и 60 л/кв.м. Поради високите температури там се очаква и интензивно снеготопене, като са възможни локални разливи и заливания.
По прогноза на дежурните хидролози на НИМХ, през следващите един-два дни заради силните валежи и частичното топене на снега се очаква съществено повишаване на водните нива във водосбора на река Арда - реките Арда, Върбица, Крумовица, както и съответните им притоци.
Очаква се да премине висока вълна, от която ще има значителен сумарен приток в каскада "Арда".

Актуални данни за времето в Кърджали:  Облачно, Температура: 6oC, Усеща се като: 6 oC,  Влажност: 99%,  Атм. налягане: 1019 hPa,   Видимост: 7 km

НИМХ съветват - Бъдете много внимателни. Регулярно се информирайте за  очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте “съветите на властите".

Ограничения за движение: път І-5 Хасково-Кърджали товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркена.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини